Social

Ce soluții are România dacă nu intră în Schengen anul acesta

schedule 18 nov. 2023, 09:49

Ce soluții are România dacă nu intră în Schengen anul acesta
LCV / Shutterstock

Potrivit unui europarlamentar bulgar, dacă România și Bulgaria nu intră până la finalul acestui an în spațiul Schengen, acestea nu mai au nicio șansă în prima parte a anului viitor din cauza alegerilor din 2024.

Prognoza pentru intrarea României și a Bulgariei în Schengen

Aderarea României la spațiul Schengen este încă un subiect de importanță majoră. Potrivit lui Peter Vitanov, europarlamentar bulgar, dacă România și Bulgaria nu intră până la finalul anului în spațiul Schengen, acestea nu mai au nicio șansă în prima parte a anului viitor. De vină ar fi alegerile din 2024.

Tot mai multă lume este pentru ca România și Bulgaria să elimine granițele dintre ele, lucru care implică anumite avantaje economice.

"Se creează și curente antieuropene, curente eurosceptice, pentru că noi îndeplinim criteriile, dar nu suntem primiți acolo. Consecințele politice sunt chiar mai periculoase decât cele economice.
Ar trebui să facem ceva. Ar trebui să nu ne mai plângem și să începem să facem ceva. Poate ar trebui să luăm în considerare posibilitatea de a deschide granițele dacă nu suntem acceptați în acest spațiu economic.
Pentru că, să fim sinceri, anul viitor vor avea loc alegeri europene și nicio țară nu își va permite să își schimbe politica de migrație, mai ales cu această presiune uriașă venită dinspre Orientul Mijlociu, inclusiv dinspre Turcia", spune Peter Vitanov, europarlamentar bulgar.

Victor Negrescu, europarlamentar român, a vorbit despre progresele României în vederea integrării în Schengen.

"România a făcut niște lucruri extraordinare în ultimele luni. Am implementat proiectul pilot cu Comisia Europeană și suntem primul stat care face acest lucru, pentru protecția frontierelor. Am redus numărul solicitărilor de azil și numărul de treceri ilegale în zona frontierelor la cifre record.
De asemenea, am devenit atât de puternici, încât astăzi oferim asistență inclusiv statelor din Balcanii de Vest, în mod special Serbiei, de unde vine acel val de migranți de care se sperie atât de mult Guvernul din Austria", spune Victor Negrescu, europarlamentar român.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9709 RON
-0.00170
USD
USD: 4.567 RON
-0.02020
GBP
GBP: 5.897 RON
0.00890
HUF
HUF: 1.2719 RON
0.00200
BGN
BGN: 2.5416 RON
-0.00090
CHF
CHF: 5.1374 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---