Economic

România, campioană la scumpirea gazelor și a energiei. De ce avem cele mai mari creșteri de preț din Europa

schedule 02 mai 2023, 12:20

România, campioană la scumpirea gazelor și a energiei. De ce avem cele mai mari creșteri de preț din Europa
Foto: Daniele Mezzadri/Shutterstock

România are cele mai mari creșteri de preț la gaze și energie electrică din Europa. Datele Eurostat arată că țara noastră este campioană în UE la scumpirea curentului, iar la gaz suntem pe locul doi. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energeia Inteligentă, a spus că „nu este întâmplător”. 

Motivul pentru care România are cele mai mari creșteri de preţ la gaze și energie electrică din Europa

Președintele Asociației Energeia Inteligentă a explicat că principalele cauze pentru creșterea de preț la curent și gaze, cu mult peste media europeană, au fost interne. „Plasarea României în topul creșterii prețului la nivel european, conform datelor Eurostat, demontează ideea mult vehiculată, cum că prețurile au crescut peste tot și se datorează conjuncturii internaționale.

Faptul că în România aceste prețuri au crescut cu mult peste media europeană, arată că într-o țară ca România unde peste 90% din energia electrică și gaze sunt produse la nivel național, cauzele principale au fost interne”, a declarat Dumitru Chisăliță la Observator.

„În urmă cu mai bine de un an (31 ianuarie 2022), arătam că românii sunt condamnați să scoată oricum banii din buzunar, prin facturi mărite sau prin impozite mărite. Atunci s-a ales prima soluție, găsindu-se o modalitate de a aduce bani la bugetul de stat prin derularea unor acțiuni de stimulare a măririi prețului la gaze și energie electrică.
Însă de la acel moment nevoile statului au crescut și este nevoie de alți bani, pe de o parte prin refuzul modificării plafoanelor ridicate la prețul gazelor și energiei electrice (astfel încât să se mențină prețul mare la consumatorul final) și pe de altă prin noi biruri care se vor aplica românilor.

Momentele care au „tras” prețul în sus

„Mărirea prețurilor din anul 2021, trebuia să asigure "suficiente" resurse la bugetul de stat până după alegerile din 2024, până când probabil se dorea amânarea supraimpozitării, dar scăderea prețurilor la energie la nivel mondial și mâna prea lungă a cheltuielilor statului, face necesară creșterea impozitelor încă din acest an.
Alimentarea cu bani a bugetului de stat, este o normalitate atât timp cât acești bani se cheltuie în intersul cetățenilor (spitale, autostrăzi, drumuri etc.) și colectarea lor se face în mod transparent (fără a recurge la generarea de scumpiri ale utilităților)”, a completat expertul.
„Modificarea legislație românești, în iunie 2020, introducerea obligației pentru furnizorii de gaze să nu vândă toate gazele a creat o falsă cerere a gazelor mai mare decât oferta și astfel a fost demarat, în luna octombrie 2020, procesul de creștere a prețului gazelor naturale în România.
Este important să vedem statisticile, care arată că în anul 2020 când prețurile în Europa scădeau, în România acestea creșteau. În a doua parte a anului 2021, când deja prețurile la gaze în România erau pe trend de creștere de 6 luni, au început să crească prețul și în Europa”, a mai adăugat acesta.
„Al doilea moment în care acțiunile autoritățile au "tras" prețul în sus a fost chiar prin legea plafonării în octombrie 2021, atunci când autoritățile au impus un preț de referință de 370 lei/MWh, preț de 2,4 ori mai mare decât prețul anului 2020 și de 1,8 ori mai mare decât prețul din septembrie 2021.

Dacă înaintea stabilirii acestui preț de referință de către stat oferta de preț la consumatorul casnic era de 220 lei/MWh, după "permisiunea" dată de stat furnizorilor de a se vinde gazele cu 370 lei/MWh, ofertele de preț a ajuns rapid să depășească această valoare”, a menționat expertul în energie. 

Destinația banilor plătiți de consumatori pentru gaze în ultimii 3 ani

„Statul și-a crescut încasările din creșterea prețurilor la gaze cu 60%, în doi ani, dar are nevoie de mai mulți bani. Atenționam în 25 februarie 2022 că măsurile de scădere a prețurilor la gaze ale autoritățiilor vor aduce prețuri mai mari la consumatori cu până la 130% . Astăzi ne dăm mirați, când Eurostatul arată că prețul gazelor în România a crescut cu 165%”, este concluzia sa. 

Cele mai mici facturi la curent și gaze le-au avut ungarii

Conform Eurostat, nicio altă țară din Uniunea Europeană nu a avut creșteri mai mari la tariful electricității în a doua jumătate a anului trecut. După noi sunt cehii și danezii. Dacă ne uităm la facturi, ungarii au plătit cel mai puțin la curent, echivaletul a 50 de bani pe kilowatt/oră. La noi, cu plafonare cu tot, prețurile au fost peste cele ale vecinilor, în medie 80 de bani pe kilowatt/oră.

În ceea ce privește gazele naturale, la scumpiri ne-au întrecut numai cehii, a căror tarife a crescut cu peste 200%, în timp ce ale noastre s-au mărit cu 165%. Cele mai mici facturi la gaze au fost tot ale ungarilor, în vreme ce în România prețul plafonat a fost aproape dublu. În ultimele săptămâni, gazul vândut pe burse, însă, s-a ieftinit semnificativ. Prin urmare, Bruxelles-ul a recomandat guvernelor să reducă subvențiile. În țara noastră, plafonările vor fi valabile până în anul 2025. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 25 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

40 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9732 RON
-0.00240
USD
USD: 4.7413 RON
-0.00810
GBP
GBP: 5.9954 RON
0.03820
HUF
HUF: 1.2151 RON
-0.00040
BGN
BGN: 2.5427 RON
-0.00120
CHF
CHF: 5.3047 RON
0.03540
Convertor valutar

Rezultat: ---