Social Politic

Primul oraș blocat de protestul fermierilor și transportatorilor. „Revoluție, tată!”

schedule 16 ian. 2024, 06:17

Primul oraș blocat de protestul fermierilor și transportatorilor. „Revoluție, tată!”
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

De șapte zile, transportatorii și fermierii blochează periferia marilor orașe. Nemulțumiți de negocierile de la Guvern, luni, protestatarii au refuzat să se mai vadă cu autoritățile. Se plâng și de faptul că polițiștii au început să deschidă dosare penale pe numele lor, mai mulți manifestați fiind acuzați de instigare la violență. 

Oraș mare blocat de protestul fermierilor și transportatorilor

Transportatorii și agricultorii au arătat, duminică seară, ce înseamnă să își mute protestul de pe șoseaua de centură într-un oraș mare. După lăsarea serii, au intrat cu zeci de utilaje în Constanța. Traficul pe șoseaua Mangaliei a fost complet paralizat. Camioane cu bene ridicate au blocat sensul giratoriu. 

„Blocăm absolut tot ce se poate bloca. Ne pun piedici jandarmii, dar noi facem tot posibilul să punem cât mai mult în dificultate traficul”. a spus un protestatar. 
„Iese revoluţie, revoluţie! Revoluţie, tată!”, a strigat un altul. 

Polițiștii de la Rutieră s-au străduit să redirecționeze traficul, în timp ce negociatorii au încercat ore în șir să îi convingă pe protestatari să se retragă. 

Blocajul a început după ce reprezentanţii protestatarilor au anunţat că negocierile de la Guvern au eşuat. „ Declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord. S-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna!”, a transmis Dănuț Andruș, reprezentant al fermierilor. 

Ce au cerut protestatarii și ce au obținut până acum

Transportatorii au cerut plafonarea RCA la 5.000 de lei, scurtarea timpilor de trecere a frontierei, mutarea cântarelor pentru marfă mai departe de vami, alocaţii de hrană şi cazare şi recuperarea accizei pe motorină.

Fermierii, la rândul lor, au solicitat acordarea subvențiilor pe anul 2023 până în februarie, compensații pentru perturbarea pieței grânelor în contextul importurilor din Ucraina și credite bancare avantajoase. 

Până acum, delegațiile au obținut scutirea pe impozitul reinvestit în agricultură şi transport, benzi separate pentru transportatorii români la vamă şi promisiunea că procedurile contabile vor fi simplificate. Alte cereri, care ţineau de facilităţi fiscale, au fost respinse. 

„Este nepotrivit şi nefiresc, acum când Comisia Europeană ne monitorizează în mod direct, noi să adoptăm măsuri care sunt de natură să încurajeze evaziunea fiscală”, a explicat Marcel Boloș, ministrul de Finanțe. 

24 de dosare penale deschise de la începutul protestelor

Sindicatul Europol a acuzat că mai marii din Poliție pun presiuni pe agenții din stradă pentru a împiedica manifestațiile. 24 de dosare penale pentru incitare la violență au fost deschise de la începutul protestelor, iar pentru tulburarea liniștii publice s-au dat 87 de amenzi. 

O activistă din Bucureşti a fost dusă la secţie, după o postare pe Facebook. Aceasta întrebase dacă este legitim ca protestatarii să iasă în stradă cu cocktailuri Molotov în condiţiile în care poliţiştii au puştile cu ei. 

Șeful Poliției, Benone Matei, a dat exemple de îndemnuri pe care protestatarii le trimit pe rețelele sociale: „Respectiv "haideţi să luăm maşinile de poliţie pe sus şi să mergem la Guvern, că altfel nu se mai poate. Haideţi să luăm topoarele şi să mergem pe jos la Guvern. Bătaia este ruptă din Rai. Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare şi să ne facem dreptate”. 

  • 4.500 de TIR-uri şi utilaje în peste 20 de judeţe ale ţării sunt implicate în protest, la ora actuală. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---