Președintele interimar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Sebastian Hotca, a subliniat importanța achiziționării produselor pascale, inclusiv carne și ouă, din locuri autorizate. Într-un interviu recent, Hotca a atras atenția asupra riscurilor cumpărăturilor din locuri neautorizate, unde produsele nu sunt verificate sanitar-veterinar. Acesta a recomandat consumatorilor să verifice întotdeauna starea ambalajelor, integritatea și etanșeitatea acestora, precum și data limită de consum.
Hotca a menționat că este esențial ca produsele, în special carnea de miel, să aibă ștampila controlului sanitar-veterinar și a avertizat împotriva achiziției de carne din portbagajele mașinilor sau de la persoane neautorizate. De asemenea, a subliniat necesitatea verificării calității cărnii, care trebuie să aibă o peliculă uscată și să fie fermă și elastică, iar mirosul să fie proaspăt.
Citește și:
Horia Constantinescu și Cătălin Grasa în cursa pentru Constanța
Tzancă Uraganu, reacție neașteaptată după ce restaurantul lui Pescobar a fost închis
Mizerie și produse expirate în piețele din București, înainte de Paște
În ceea ce privește ouăle, acestea trebuie să aibă coaja intactă și să fie fără mirosuri străine. Hotca a avertizat și asupra folosirii vopselelor adecvate pentru ouă, insistând pe citirea etichetelor produselor. A mai adăugat că este important să se solicite și să se păstreze bonul fiscal la achiziția produselor, pentru a putea face dovada achiziției în cazul unei reclamații ulterioare.
ANPC a demarat proceduri și controale pentru produsele pascale și va comunica rezultatele acestor controale în perioada următoare. Hotca a reiterat că abaterile descoperite de inspectori sunt în scădere ca număr și intensitate, dar consumatorii trebuie să rămână vigilenți și să achiziționeze produse doar din locuri autorizate.