Social

ANPC, în control la bănci. Ce urmăresc comisarii

schedule 01 aug. 2023, 11:46

ANPC, în control la bănci. Ce urmăresc comisarii
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) merge, din nou, în control la bănci. Comisarii vor urmări atent contractele de credit emise de toate instituțiile bancare din 2004 până acum, pentru a vedea cum s-a făcut publicitate la împrumuturi și dacă au fost prezentate clienților toate riscurile. Mai exact, dacă li s-a spus din start că dobânzile ar putea crește la un nivel care să facă imposibilă rambursarea. În urmă cu câteva luni, majoritatea instituțiilor bancare au fost amendate de Protecția Consumatorilor pentru modul de calcul a ratelor, însă amenzile au fost anulate în instanță. 

ANPC, control de amploare la băncile din România

ANPC a anunțat, luni, că a demarat o amplă acțiune de control în sistemul bancar ce se va derula în mai multe etape. Pentru început, vor fi verificate contractele din perioada 2014 - 2020. Comisarii urmăresc, în principal, cum s-a făcut publicitate la credite și dacă au fost prezentate clienților toate riscurile.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început, la nivelul întregii ţări, o amplă campanie de control detaliat a operatorilor economici din sistemul bancar, privind contractele de credit, împărţită în mai multe secţiuni. Mai întâi, vor fi verificate contractele de împrumut emise în perioada 2004-2010, până la intrarea în vigoare a Ordonaţei de Urgenţă 50/2010, urmând ca, în etapele ulterioare, să fie verificate celelalte contracte de credit, până în prezent”, anunţă, luni, ANPC, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a menționat că au fost analizate deciziile instanțelor, inclusiv cea referitoare la practicile comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite să afecteze interesele financiare ale consumatorilor. 

„Punerea în aplicare a Ordinul Preşedintelui ANPC de remediere a efectului acestor practici, prin care au fost restituiţi celor aproximativ 10.800 de consumatori afectaţi, peste 25 milioane de euro de către bancă, şi se ia în calcul posibilitatea identificării de abateri similare şi la alte instituţii financiar-bancare. În cazul aceasteia din urmă, acţiunea s-a referit la restituirea sumelor recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, persoanelor care au contractat credite în RON, EUR şi CHF (franc elveţian), în perioada 2006-2009”, a mai transmis instituţia.

Conform ANPC, caracteristicile creditelor vizate au fost: o dobândă iniţială care a fost menţinută fixă timp de 1 an şi care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă „în funcţie de evoluţia pieţei financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanţa s-a pronunţat deja cu privire la dobândă.

„Astfel, actuala tematică naţională de control urmăreşte, în principal, verificarea modalităţii prin care băncile au realizat publicitatea contractelor de credit, cu cercetarea tuturor formelor de publicitate, a felului în care băncile au încheiat contractele de credit şi au acordat şi derulat creditele, cu respectarea prevederilor legale şi a celor specifice activităţii, a celei de informare privind riscurile specifice asociate contractelor de credit care pot conduce la afectarea posibilităţii de plată, a respectării prevederilor legale în cazul elementelor de cost ale creditului (dobânzi, comisioane etc.) şi a combaterii practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, fără a se limita la acestea”, a mai precizat ANPC.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---