Economic

Descinderi la bănci: acuzații grave pentru 10 bănci din România. Care este schema prin care ar fi făcut schimb de informații prin Biroul de Credit

schedule 07 sept. 2023, 07:44

Descinderi la bănci: acuzații grave pentru 10 bănci din România. Care este schema prin care ar fi făcut schimb de informații prin Biroul de Credit
Foto: Captura video Stirile PRO TV

Consiliul Concurenței a descins din nou la zece bănci din România. Autoritatea continuă anchetele despre ratele românilor care ar fi fost majorate artificial și găsesc noi nereguli grave. Inspectorii caută probe în telefoanele și laptopurile bancherilor despre cum instituțiile bancare ar fi făcut schimb de informații prin Biroul de Credit. Dacă suspiciunile Consiliului se adeveresc, clienții ar putea cere despăgubiri. 

Consiliul Concurenței, descinderi la 10 bănci din România. Noi suspiciuni de cartel

Inspectorii au căutat probe în legătură cu Biroul de Credit, o instituție creată chiar de bănci. Acesta funcționează ca un cazier bancar, unde se poate vedea situația fiecărui client care a luat împrumuturi. 

Astfel, Consiliul Concurenței continuă să adune probe în ancheta pornită în 2022. Există bănuieli că zece instituții bancare s-au înțeles să crească ratele românilor. În urmă cu un an, sumele datorate s-au dublat din cauza ROBOR, care a depășit cu mult dobânda-cheie stabilită de Banca Națională a României (BNR), deși cei doi indici ar trebui corelați.

„Riscul există, într-adevăr, ca Biroul de Credit să funcţioneze ca un soi de platformă, placa turnantă, să schimbe informaţii între bănci. Să ştie mai mult decât trebuie unele de la altele. E posibil din prima parte a investigaţiei să fi apărut aceste informaţii”, a explicat Valentin Mircea, avocat, pentru Observator.
„Trebuie verificat dacă se respectă procedura legală de transmitere a datelor către Biroul de Credit, că există un contract în spate”, a declarat Camelia Grădinaru, broker de credite, pentru sursa citată.

Biroul de Credit are un cuvânt mare de spus în fața românilor, căci odată ce numele unei persoane este înregistrat pe lista rău-platnicilor, îi va fi foarte greu să acceseze alte împrumuturi. 

„Biroul de Credit are o pondere foarte mare. Degeaba te încadrezi financiar, degeaba te încadrezi ca profil, dacă Biroul de Credit spune nu. De aceea, banca este obligată să transmită către Biroul de Credit date complete, corecte şi actualizate. De cele mai multe ori, se pare că nu se întâmplă asta”, a adăugat Camelia Grădinaru, broker de credite.

Clienții ar putea cere despăgubiri, dacă suspiciunile Consiliului Concurenței stau în picioare

Dacă presupunerile inspectorilor că băncile s-au înțeles să crească ROBOR-ul se confirmă, clienții ar putea cere despăgubiri. Rezultatele investivației, însă, nu vor fi gata mai devreme de un an. 

„Cei care au plătit rate majorate pot cere recuperarea diferenţei de dobândă, cât ar fi fost în mod normal dobânda”, a spus Valentin Mircea, fost vicepreședinte al Consiliului Concurenței.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---