Economic

Noi reguli pentru vânzarea bijuteriilor. Detalii despre noul proiect inițiat de ANPC

schedule 20 ian. 2024, 12:30

Noi reguli pentru vânzarea bijuteriilor. Detalii despre noul proiect inițiat de ANPC
Foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor(ANPC) vrea noi reguli pentru vânzarea bijuteriilor. Instituția a iniţiat un nou proiect cu ajutorul căruia consumatorii să fie mult mai bine informaţi în ceea ce priveşte valoarea, dar şi cantitatea obiectelor din metale şi pietre preţioase.

„În urma desfăşurării unor acţiuni de verificare a modului în care este respectată legislaţia în vigoare la comercializarea obiectelor din metale şi pietre preţioase, Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC a propus emiterea unei reglementări suplimentare a modului de informare a consumatorilor, la momentului achiziţiei unor astfel de obiecte, urmând a fi precizate, pe etichetă, greutatea metalului preţios şi greutatea pietrei/pietrelor montate pentru fiecare obiect aflat la comercializare pe piaţa naţională”, se precizează în comunicat.

Vânzătorii ar putea fi obligați să informeze clienții care cumpără bijuterii de greutatea materialului prețios și a pietrelor montate. Sunt amănunte care trebuie să existe pe etichete așa încât consumatorii să cumpere în cunoștință de cauză. 

Totul a pornit de la un control ANPC în urma căruia s-a constatat că în cazul vânzării la gram, prețul final rezultat includea și piatra sau pietrele, care, prețioase sau nu, ajung să fie cumpărate la preț de aur. 

Acum, susțin inspectorii ANPC, informațiile sunt incomplete în sensul în care nu există detalii clare despre greutatea metalului prețios sau a pietrelor. 

„Având în vedere atribuţiile ANPC, de supraveghere şi control a pieţei, precum şi de informare corectă a consumatorilor, considerăm că este imperios necesar adoptarea acestui act normativ pentru informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor, tocmai în scopul protejării drepturilor acestora, la momentul achiziţiei unui obiect confecţionat din metal preţios, având montate pietre (preţioase sau nu)”, se mai precizează în comunicat.

  • Proiectul inițial de ANPC este în dezbatere public. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---