Politic

Păstrăm importurile de cereale ucrainene. Daea: „Fermierii români se întreabă cum România nu poate”

schedule 21 apr. 2023, 12:24

Păstrăm importurile de cereale ucrainene. Daea: „Fermierii români se întreabă cum România nu poate”
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut vineri o întrevedere cu omologul său ucrainean, pentru a discuta problema spinoasă a importului de cereale din Ucraina. Oficialul român a anunțat că România nu va acționa precum Polonia sau Ungaria, care le-au interzis deja. 

Ministrul Daea anunţă că păstrăm importurile de cereale ucrainene

Ministrul Petre Daea spune că, în acest moment, România va aștepta o decizie a Comisiei Europene pe marginea acestui subiect, pentru a nu crea disensiuni și mai mari pe piața europeană.

Amintim că tot mai multe țări din Uniunea Europeană nu sunt de acord cu importurile din Ucraina. Polonia și Ungaria le-au interzis, Bulgaria ia în calcul această variană, iar Slovacia le suspendă temporar. Comisia Europeană consideră acțiunile comerciale unilaterale ale statelor UE drept „inacceptabile”.  

Fermierii români își pun întrebarea 'Cum România nu poate?'

„Întâlnirea a fost generată de situația în care ne aflăm cu toții. Suntem principalul coridor de solidaritate pentru cerealele din Ucraina. Îl păstrăm. Respect poporul ucrainean. Din bazinul Marii Negre ies cantități de cereale care asigura hrană pe planetă. Suntem obligați să facem reguli noi pentru a răspunde la nevoile fermierilor ucraineni și români.

Am convenit să ne punem de acord asupra câtorva aspecte. Să putem îmbunătăți situația, știind deja că 4 țări au luat decizia de a opri importul. Noi n-am făcut acest lucru pentru că am vrut să fim alături de fermieri și să respectăm acordurile pe care le-am semnat. Sunt în discuție măsuri la nivelul UE.

Și vicepreședintele CE a afirmat că deciziile luate de celelalte țări sunt ilegale. S-a impus a se ridică aceste decizii. Suntem solidari și cu fermierii din celelalte țări, dar regulile trebuie să le facem în comun. Nu ne avantajează, ci ne creează probleme suplimentare.

Fermierii români își pun întrebarea 'Cum România nu poate?'. Noi am convenit să așteptăm decizia pe care o va lua Comisia! Solicităm măsuri urgențe pentru a rezolva problema de comun acord. Să ne protejăm fermierii, să dăm curs cerealelor din Ucraina să plece spre destinațiile cunoscute Cei doi comisari au venit cu un pachet cu 2 posibilități de intervenție: compensarea fermierilor - 100 de milioane de euro. S-a spus că suma pentru România e una mică, nu răspunde nevoilor fermierilor. 

A două direcție - pe o perioada de timp, până pe 5 iunie, să se întrerupă importul pentru 4 produse: grâu, porumb, floarea soarelui, răpită, în cele 4 țări. Propunerea Comisiei a fost discutată. Cei 5 miniștri au transmis o scrisoare către comisarii europeni, pentru a completa lista cu produse. Condiția? Ţarile să renunțe la regulile impuse! Suntem în situația de a aștepta decizia Comisiei!”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii. 

Petre Daea: „Posibil să apară în România o cantitate mai mare de produse ucrainene”

„Semnalul Slovaciei - identificarea pesticidelor în grâu, e un semnal de alertă. Am luat măsurile comunicate deja: să prelevăm probe în vama. Sunt birouri vamale în țară și la frontieră. Pentru nevoia de a păstra fluidizarea traficului. Să nu aglomeram intrările la graniță și să ne asigurăm că produsul e în regulă. Atunci când Comisia va hotărî să se oprească importurile, lucrurile se subînțeleg.

Nu Ministerul Agriculturii e responsabil pentru toate, dar asta nu e o scuză. Am devenit inamicul numărul 1, dar și salvatorul situației. Am stabilit să punem sigiliu transportului din Ucraina, rutier sau feroviar. Sigiliul e siguranța că îl putem urmări. Va fi urmărit prin sistem și confirmat la destinație că nu s-a desfăcut sigiliul. Am stabilit să avem o comunicare săptămânală pe produsele importate, de tranzit.

Asta nu înseamnă că nu le-am avut până acum. Să așteptăm până pe 25 aprilie, să vedem ce decide Comisia. Noi ne vom întâlni pentru a stabili o regulă pentru o perioada lungă de timp. Săptămâna viitoare vine din nou ministrul ucrainean”, a mai declarat Petre Daea.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---