Produsele românești vor avea o etichetă specială. Ce semnifică și cine va suporta cheltuielile

schedule 19 mai 2023, 09:28

Produsele românești vor avea o etichetă specială. Ce semnifică și cine va suporta cheltuielile
Foto: YONHAP/AGERPRES

Produsele românești ar putea fi recunoscute mai ușor în magazine datorită unei etichete cu un logo care ar urma să ofere o mai mare credibilitate produselor fabricate și ambalate la noi. Proiectul legislativ îi bucură pe producătorii români, având în vedere faptul că mâncăm mult alimente din import. De menționat este că nu toate produsele românești pot avea acest simbol. Iată condiția principală pentru ca un aliment de la noi să aibă acest logo, ce semnifică exact el și cine va suporta cheltuielile de etichetare.

Cum va fi noua etichetă specială de pe produsele românești

„De Origine România” - Așa se traduce noul logo care ar urma să fie pus pe produse începând din 2024. Eticheta ne-ar putea da o mai mare încredere în produsele românești atunci când mergem la cumpărături, în supermarketuri. 

„Normal şi normal ar fi cea mai corectă pentru ca lumea să mănânce şi mai sănătos, să nu mai mâncăm carne de afară, cum ar fi în supermarket-uri, numai carne din Spania. Un logo ar fi super ideal pentru toată lumea şi cred că ar fi mai convenabil”, a transmis Geta Stan, producător produse românești, pentru Observator

Dar nu orice produs românesc poate avea eticheta pe ambalaj. Principala condiție este ca animalele să fie crescute într-un mediu natural. Cât despre alimentele prelucrate, producătorii pot folosi și ingrediente din străinătate, însă procentul nu trebuie să fie mai mare de 25%. 

Experții din Industria Alimentară sunt de părere că propunerea este benefică atât pentru producători, cât și pentru consumatori.

„Sigur că este o iniţiativă bună dacă ne gândim la faptul că tot încurajăm consumatorul român să se îndrepte către produsele româneşti. Atunci sigur că ar trebui să ne trezim şi noi şi să consumăm pentru că îi încurajăm pe producătorii noştri”, a explicat Dragoș Frumosu, liderul Federației Sindicatelor din Industria Alimentară. 

Cine va suporta cheltuielile schimbării

Ministerul Agriculturii va asigura fondurile necesare, tocmai pentru a nu obliga producătorii la alte cheltuieli. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului în toamna lui 2023, apoi va ajunge în Camera Deputaților. 

„Suntem într-o competiţie pe o piaţă unică europeană, în care producătorul local trebuie să încerce să fie încurajat să eticheteze pentru că materiile prime provenite din România, cumva fac ca şi consumatorul să prefere produsele autohtone. Din păcate, România nu are nicio schemă de certificare voluntară pe produse de calitate”, a declarat Emil Dumitru, inițiator proiect. 

De unde vin cele mai multe importuri?

În primele 11 luni din 2022, România a importat alimente în valoare de peste 12 miliarde de euro. Cu 30% în plus, în comparaţie cu perioada similară din 2021. În topul produselor pe care le-am adus de la străini se află carnea.

În prezent, România importă 80% din cantitatea de carne de porc pe care o consumă. Așa se face că acum am ajuns să mâncăm carne de porc din Germania, Spania sau Ungaria. Iar din cauza importurilor masive pierdem mai bine de un miliard de euro. 

Cele mai mari cantităţi de alimente le-am adus din Germania, Ungaria şi Polonia. Surpriza vine de la ţara care se află pe locul patru: Ucraina. România a exportat din țara aflată în război, în primele 11 luni ale anului 2022, mâncare în valoare de peste 965 de milioane de euro, de nouă ori mai mult față de anul 2021. 

Cele mai mari cantități sunt de cereale. Am cumpărat de la ucraineni cereale în valoare de 300 de milioane de euro, de trei ori mai mult comparativ cu 2021. O parte din ele sunt procesate în țară, restul merge la export. 

Tot din Ucraina începem să aducem cantităţi mari de făină de grâu. În ultimele luni, am importat aproape 26 de mii de tone, ceea ce reprezintă necesarul pentru două luni de consum. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6625 RON
0.01140
GBP
GBP: 5.8158 RON
0.01360
HUF
HUF: 1.2637 RON
0.00320
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1291 RON
0.00100
Convertor valutar

Rezultat: ---