Externe

Jens Stoltenberg promite intensificarea sprijinului NATO pentru Ucraina în timpul vizitei la Kiev

schedule 29 apr. 2024, 16:00

Jens Stoltenberg promite intensificarea sprijinului NATO pentru Ucraina în timpul vizitei la Kiev
Foto: Captura DW News
Stoltenberg a vizitat Kievul, promițând mai multe arme pentru Ucraina și recunoscând întârzieri anterioare în ajutorul NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită neașteptată la Kiev, unde a recunoscut că Alianța nu a îndeplinit promisiunile de ajutor militar pentru Ucraina în ultimele luni. În cadrul întâlnirii cu președintele Volodimir Zelenski și în discursul său adresat parlamentului ucrainean, Rada, Stoltenberg a subliniat că fluxul de arme și muniții către Ucraina va crește în perioada următoare.

Vizita, care este a treia de la începutul invaziei rusești în februarie 2022, survine într-un moment critic pentru Ucraina pe câmpul de luptă. După o contraofensivă nereușită anul trecut, forțele rusești au câștigat teren, iar lipsa de arme și muniții din partea aliaților occidentali a fost un factor contribuitor.

Stoltenberg a menționat că Statele Unite au aprobat recent un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, iar premierul britanic Rishi Sunak a anunțat un angajament record față de Kiev. De asemenea, Germania a acceptat să furnizeze Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot, iar Olanda și-a sporit ajutorul. Secretarul general al NATO a exprimat încrederea că aceste noi angajamente vor fi urmate de alte contribuții și că sprijinul crescut va face diferența pe câmpul de luptă.

Președintele Zelenski a confirmat progresele în privința livrării de rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, dar a subliniat că viteza de furnizare a muniției este esențială pentru situația de pe front. El a adăugat că Rusia încearcă să profite de întârzierile în livrarea de armament către Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
0.00090
USD
USD: 4.5772 RON
0.01880
GBP
GBP: 5.7994 RON
0.00240
HUF
HUF: 1.2896 RON
-0.00050
BGN
BGN: 2.544 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0733 RON
0.00400
Convertor valutar

Rezultat: ---