Externe

Jens Stoltenberg, despre drona rusească găsită în România: „Nu avem nicio informaţie care să indice un atac intenţionat din partea Rusiei”

schedule 07 sept. 2023, 12:47

Jens Stoltenberg, despre drona rusească găsită în România: „Nu avem nicio informaţie care să indice un atac intenţionat din partea Rusiei”
Foto: Captura DW News

NATO nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat al Moscovei, a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Parlamentul European. „Nu avem nicio informaţie care să indice un atac intenţionat din partea Rusiei, şi aşteptăm rezultatul investigaţiei aflate în desfăşurare”, a spus oficialul în faţa eurodeputaţilor. 

Jens Stoltenberg a făcut declarații despre drona rusească găsită în România

Aliaţii NATO şi-au exprimat miercuri „solidaritatea puternică” cu România după ce ţara i-a informat despre un incident în care părţi din ceea ce ar putea fi o dronă rusă au căzut pe teritoriul românesc, a anunţat alianţa. 

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi rămânem în contact strâns cu aliatul nostru România”, a precizat NATO într-un comunicat citat de Reuters. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că aliații NATO au fost informați cu privire la descoperirea unor componente care, cel mai probabil, sunt ale unei drone. Șeful de stat a completat că ambasadorul României la NATO, Dan Neculăescu, a fost însărcinată să îi informeze pe secretarul general al NATO și pe aliați în legătură cu posibilul incident, lucru care s-a întâmplat miercuri dimineață, în cadrul Consiliului Nord-Atlantic. 

„În situaţia în care ne aflăm, în situaţia de război la graniţa noastră, trebuie să înţelegem că avem o situaţie fluidă, cum spun experţii. Astăzi, avem altă situaţie decât ieri. Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună credinţă şi în baza dovezilor de care am dispus noi.
Nu putem să facem afirmaţii care angajează statul român în baza unor supoziţii. Trebuie să avem dovezi pentru asta. Ministerul Apărării m-a informat - şi sunt convins că de bună credinţă - că nu există astfel de piese şi asta a fost comunicarea făcută public.
Între timp, situaţia s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus verificări rapide, profesioniste, după care vom face următorii paşi. Între timp am informat aliaţii NATO”, a spus şeful statului

„România i-a informat pe aliaţii NATO despre acest incident la reuniunea de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat puternica solidaritate cu România”, a declarat şi purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White, referindu-se la descoperirea de „resturi, posibil de la o dronă, pe teritoriul României, în apropierea frontierei ucrainene”, conform EFE.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---