Politic Externe

Un oficial NATO a sugerat că Ucraina ar trebui să renunțe la teritorii pentru a adera la alianță. Reacțiile dure ale Ucrainei

schedule 16 aug. 2023, 08:30

Un oficial NATO a sugerat că Ucraina ar trebui să renunțe la teritorii pentru a adera la alianță. Reacțiile dure ale Ucrainei
hodim / Shutterstock.

Ucrainenii au pornit o adevărată răscoală, după ce șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Ucraina ar trebui să renunțe la o parte din teritoriul ocupat de ruși pentru a adera la NATO.

Ucraina, foc și pară din cauza declarațiilor unui oficial NATO

Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut niște declarații care a înfuriat autoritățile de la Kiev. Oficialul NATO a făcut aceste afirmații în fața presei din Norvegia, în cadrul unei dezbateri care a avut loc anterior.

Stian Jenssen a declarat că pentru aderarea la NATO, Ucraina ar trebui să renunțe la unele teritorii ocupate de ruși. Această afirmație a dezlănțuit „războiul” la Kiev. Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Zelenski, a reacționat agresiv la aceste cuvinte, această idee fiindconsiderată „ridicolă”.

„Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democrației, să încurajezi un criminal internațional, să păstrezi regimul rus, să distrugi dreptul internațional și să transmiți războiul altor generații”, a scris Podoliak, într-un mesaj publicat pe platforma X (fosta Twitter).
„În mod evident, dacă Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, dacă regimul politic din Rusia nu se schimbă și dacă criminalii de război nu sunt pedepsiți, războiul se va întoarce cu siguranță, iar apetitul Rusiei va fi și mai mare”, a adăugat consilierul lui Zelenski.

„Există o mișcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări a Ucrainei la NATO”

Oficialul a fost indignat de afirmația oficialului NATO, și a spus că această „jertfă” nu va aduce nicicum pacea în lume.

„Încercările de a păstra ordinea mondială și de a stabili o «pace greșită» prin, să fim sinceri, ar aduce triumful lui Putin, nu vor aduce pace în lume, ci vor aduce atât dezonoare, cât și război”, a mai scris Podoliak.

Timp îndelungat, Stoltenberg a evitat să răspundă la întrebările legate de „ce ar trebui să facă Ucraina pentru a pune capăt războiului.”

Șeful NATO mereu a transmis că totul depinde de Ucraina, și nu de alte părți să decidă cum și când ar trebui să înceapă negocierile cu Rusia. Chiar și așa, Jenssen a motivat această declarație, prin care a explicat cum Ucraina ar putea intra în NATO pe această cale.

„Există o mișcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări a Ucrainei la NATO”, a spus el. „Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete”, a precizat Jenssen. Moscova „se luptă enorm din punct de vedere militar și pare nerealist că (rușii) pot cuceri noi teritorii. Acum este mai degrabă o chestiune legată de ceea ce Ucraina reușește să recupereze din teritoriile ocupate”, a adăugat el.

Reacția președintelui Zelenski la declarația oficialului NATO

Jenssen a mai transmis că această idee a fost deja ridicată în cadrul alianței.

„Nu spun că trebuie să fie așa. Dar aceasta ar putea fi o posibilă soluție”, a continuat Jenssen.

Însă această soluție ar fi contrară obiectivelor de pace care au fost enunțate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Unul dintre cele 10 puncte ale „Formule de pace” se referă la restabilirea granițelor pe care Ucraina le avea înainte de războiul pornit de ruși. Liderul ucrainean a transmis clar că acest lucru nu este negociabil.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---