Externe

Zelenski respinge oferta de pace a lui Putin, comparând-o cu tactica lui Hitler

schedule 17 iun. 2024, 15:50

Zelenski respinge oferta de pace a lui Putin, comparând-o cu tactica lui Hitler
Foto: Volodimir Zelenski/Facebook
Zelenski respinge oferta de pace a lui Putin, comparând-o cu tactici hitleriste și insistând pe integritatea Ucrainei și respingerea cererilor Rusiei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins oferta de încetare a focului propusă de președintele rus Vladimir Putin, catalogând-o drept un ultimatum și comparând-o cu metodele folosite de Adolf Hitler înainte de Al Doilea Război Mondial. Într-un discurs susținut în fața oficialilor din Ministerul de Externe rus, Putin a cerut ca Ucraina să își retragă trupele din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie și să renunțe la aspirația de aderare la NATO, ca precondiții pentru încetarea ostilităților și reluarea negocierilor de pace.

Zelenski a declarat pentru postul italian de știri SkyTG24 că mesajele lui Putin sunt de ultimatum și nu diferă de cele din trecut, subliniind că nu se poate avea încredere în acestea. Președintele ucrainean a făcut o paralelă între Putin și Hitler, afirmând că ambițiile expansioniste ale liderului rus nu se vor opri, chiar dacă cererile sale sunt îndeplinite.

Putin a menționat că trupele ruse vor primi un ordin de încetare a focului imediat ce Ucraina va începe retragerea reală a trupelor și va anunța oficial abandonarea planurilor de aderare la NATO. Totodată, a cerut ca Ucraina să fie o țară neutră, în afara blocurilor militare și ne-nucleară, și să recunoască noua realitate teritorială, inclusiv anexarea Crimeei și a altor regiuni ucrainene de către Rusia.

Intervenția lui Putin a avut loc cu o zi înainte de o conferință pentru pace organizată în Elveția la cererea Kievului, la care Rusia nu a fost invitată. Ucraina va încerca să obțină sprijin internațional pentru "formula de pace" propusă de Zelenski în 2022, care cere retragerea tuturor trupelor ruse și restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9769 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6557 RON
-0.01710
GBP
GBP: 5.9003 RON
-0.01300
HUF
HUF: 1.2566 RON
-0.00040
BGN
BGN: 2.5446 RON
CHF
CHF: 5.1867 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---