Externe

Putin critică Conferința de Pace din Elveția și susține că Rusia nu a refuzat niciodată soluționarea pașnică a conflictului ucrainean

schedule 12 apr. 2024, 07:40

Putin critică Conferința de Pace din Elveția și susține că Rusia nu a refuzat niciodată soluționarea pașnică a conflictului ucrainean
Foto: Rokas Tenys/Shutterstock
Putin critică conferința de pace pentru Ucraina fără Rusia, numind-o „spectacol ciudat” și susține soluționarea pașnică a conflictului.

Președintele rus Vladimir Putin a catalogat conferința pentru pace în Ucraina, care urmează să fie organizată în Elveția fără participarea Rusiei, drept un „spectacol ciudat” și a subliniat că Rusia nu a respins niciodată o soluționare pașnică a conflictului ucrainean. În timpul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, Putin a declarat că un proces de negociere fără Rusia nu are sens și a ironizat inițiativa Elveției de a reuni reprezentanți din aproximativ o sută de țări în absența Rusiei.

Putin a menționat că Rusia a fost înclinată să rezolve disputele pe cale pașnică și a făcut referire la negocierile care au avut loc la Istanbul. De asemenea, a acuzat partea ucraineană că a renunțat la acordurile negociate sub presiunea Occidentului. În contextul atacurilor asupra instalațiilor energetice, președintele rus a afirmat că Rusia a fost forțată să riposteze și că aceste atacuri fac parte din procesul de demilitarizare.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a criticat de asemenea conferința și a afirmat că orice acțiune pentru Ucraina care ignoră poziția Rusiei este desprinsă de realitate și nu are perspectivă. Ea a respins și „formula de pace” avansată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care prevede retragerea trupelor ruse și crearea unui tribunal special.

Departamentul de Stat american, prin vocea purtătorului de cuvânt Matthew Miller, a respins acuzațiile Moscovei și a subliniat că politica SUA este „nimic despre Ucraina fără Ucraina”, indicând că vor sprijini participarea Ucrainei la conferință dacă aceasta este susținută de guvernul ucrainean.

Conferința din Elveția este programată pentru 15 și 16 iunie, dar participarea Statelor Unite nu a fost încă confirmată, iar Washingtonul a respins descrierea conferinței drept un proiect electoral al Partidului Democrat.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---