Externe

Tensiuni crescute între SUA și Israel pe fondul conflictului cu Benjamin Netanyahu

schedule 19 mar. 2024, 08:24

Tensiuni crescute între SUA și Israel pe fondul conflictului cu Benjamin Netanyahu
https://pixabay.com/photos/flag-america-usa-states-1291945/
Criza majoră în relațiile SUA-Israel, cu Biden și Schumer critici la adresa lui Netanyahu și tensiuni crescute privind conflictul cu Hamas.

Relațiile dintre Statele Unite și Israel se confruntă cu o criză majoră, în contextul în care președintele american Joe Biden și liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, au exprimat public nemulțumirea față de acțiunile prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. Conform rapoartelor The Economist și Financial Times, tensiunile au escaladat după ce Netanyahu a respins acuzațiile SUA privind gestionarea conflictului cu Hamas și obstrucționarea statului palestinian.

Într-un discurs recent pentru Comitetul Americano-Israelian pentru Afaceri Publice, Netanyahu a apărat acțiunile Israelului în Gaza și a criticat cererile lui Biden de a amâna ofensiva militară. Înregistrări ale lui Biden indică dorința unei schimbări majore în relația cu Netanyahu, pe care Schumer îl acuză de degradarea structurii morale și politice a Israelului.

Netanyahu, care a cultivat relații puternice cu diferite niveluri de influență în SUA, inclusiv lobby-ul pro-Israel, se confruntă cu o situație delicată, având în vedere evaluările serviciilor de informații americane care contrazic strategia sa politică. În plus, un sondaj recent arată că peste 70% dintre israelieni doresc alegeri anticipate, în ciuda refuzului lui Netanyahu de a organiza alegeri, argumentând că acestea ar paraliza țara.

Există trei căi principale prin care guvernul israelian ar putea fi schimbat, dar toate par puțin probabile în acest moment. În timp ce Netanyahu continuă să conducă țara, opoziția este divizată în legătură cu cel mai bun mod de a-l înfrunta, iar unii membri ai coaliției sale guvernamentale avertizează că anumite concesii făcute Hamas ar putea încălca „liniile roșii” inacceptabile pentru ei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---