SUA se opun prin veto unei rezoluţii ONU privind accesul ajutorului umanitar în Fâșia Gaza
Votul asupra textului redactat de Brazilia a fost amânat de două ori în ultimele două zile, în vreme ce SUA încearcă să intermedieze accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza. Miercuri, 12 membri au votat în favoarea proiectului de text, în timp ce Rusia și Marea Britanie s-au abținut.
„Suntem pe teren și facem munca grea a diplomației”, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în fața celor 15 membri ai consiliului după vot.
„Credem că trebuie să lăsăm această diplomație să se desfășoare”, a completat oficialul.
China s-a declarat șocată de veto-ul Americii, afirmând că „a fost de-a dreptul incredibil”. În schimb, doi membri ai G7 din Consiliu, Japonia și Franța, au susținut moțiunea Braziliei.
Citește și:
NATO se pregătește pentru cele mai negre scenarii în cazul războiului. Geoană: „500.000 de militari,
Adunarea Generală a ONU vrea să ceară oprirea imediată a focului în Fâșia Gaza
„Da, rezoluțiile sunt importante. Și da, acest consiliu trebuie să se pronunțe. Dar acțiunile pe care le întreprindem trebuie să fie dublate de faptele de pe teren și să sprijine eforturile diplomatice directe. Acest lucru poate salva vieți. Consiliul trebuie să facă acest lucru cum trebuie”, a mai spus ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
În mod tradițional, Washingtonul îl protejează pe aliatul său Israelul de orice acțiune a Consiliului de Securitate.
„Tocmai am fost din nou martori ai ipocriziei și standardelor duble ale colegilor noștri americani”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia.
Nu a trecut, luni, o rezoluție redactată de Rusia care cerea o încetare a focului umanitară. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat, miercuri, o încetare imediată a focului umanitar pentru a permite eliberarea ostaticilor și acordarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza.
Citește și:
Acord de securitate SUA-Ucraina pentru 10 ani, apropiere de NATO
Marcel Ciolacu preconizează renunțarea la vizele SUA în octombrie
Premierul Ciolacu vrea ca giganții de la Lockheed Martin să investească în România
Biden avertizează Israelul să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut SUA după 11 septembrie 2001
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat miercuri, în Israel, că atacul Hamas din 7 octombrie, în care au murit 1.400 de oameni, este evhivalent ca amploare cu cincisprezece atacuri de la 11 septembrie 2001.
Cu toate acestea, a avertizat Israelul să nu facă aceleași greșeli pe care le-au făcut SUA după 11 septembrie 2001, când mulți americani erau ghidați pe furie din cauza celor petrecute, relatează The Guardian.
„Şoc. Durere. Furie. O furie mistuitoare”, a evocat Biden momentele de după atentatele de la 11 septembrie 2001.
Liderul de la Casa Albă a spus apoi că, în această furie, SUA au făcut greşeli după 11 septembrie 2001, dar nu a detaliat. „Deşi am vrut dreptate şi am obţinut dreptate, am făcut şi greşeli”, a recunoscut Biden referindu-se la răspunsul SUA după atentatele care au schimbat radical viaţa americanilor şi a lumii.
Citește și:
Excluderea lui Trump de pe buletinele din Illinois
Medvedev avertizează din nou. „Primirea Ucrainei în NATO ar însemna un al treilea război mondial”
Biden a subliniat că marea majoritate a palestinienilor nu sunt afiliați la Hamas. Poporul palestinian suferă și el, a marcat liderul de stat american.
El a punctat că o democrație precum Israelul trăiește după statul de drept, față de teroriști. „Nu puteţi renunţa la ceea ce vă face să fiţi ceea ce sunteţi. Dacă renunţi la asta, îi laşi pe terorişti să câştige”, a avertizat Biden.
„SUA susţin fără echivoc protecţia vieţii civile în timpul conflictului”, a spus el într-o conferinţă de presă susţinută la Tel Aviv, la încheierea vizitei sale în Israel.