Externe

Confruntări intense în estul Ucrainei: Rusia își intensifică eforturile pentru a cuceri Ceasiv Iar

schedule 15 apr. 2024, 09:43

Confruntări intense în estul Ucrainei: Rusia își intensifică eforturile pentru a cuceri Ceasiv Iar
Foto: Melnikov Dmitriy/Shutterstock
Rusia intensifică atacurile în Ucraina pentru a cuceri Ceasiv Iar, în timp ce apărarea ucraineană rezistă, solicitând mai multe drone și suport internațional.

Forțele rusești își intensifică eforturile pentru a cuceri orașul strategic Ceasiv Iar din estul Ucrainei, în contextul în care comandantul forțelor armate ucrainene, Oleksandr Syrski, a raportat că Rusia își concentrează atacurile pentru a străpunge apărarea ucraineană și a avansa spre Kramatorsk. Conform declarațiilor lui Syrski, obiectivul Rusiei este de a prelua controlul asupra orașului Ceasiv Iar până pe 9 Mai, data la care se sărbătorește Ziua Victoriei asupra nazismului în Rusia.

În ciuda superiorității numerice și a presiunii crescute, apărarea ucraineană a reușit să respingă atacurile zilnice, beneficiind de arme suplimentare și de suportul dronelor kamikaze și al focului de artilerie. Comandantul Syrski a subliniat necesitatea îmbunătățirii instruirii trupelor, inclusiv a componentei morale și psihologice, și a creșterii numărului de drone de înaltă tehnologie.

Pe lângă luptele din Ceasiv Iar, armata rusă a intensificat bombardamentele în regiunea de frontieră Harkov și continuă atacurile asupra rețelei energetice ucrainene, provocând întreruperi de energie electrică. În paralel, lovituri ucrainene au fost raportate în regiunea sudică Herson, ocupată de Rusia, cu victime civile ca urmare a acestora.

Situația tensionată de pe frontul de est a fost confirmată și de ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, care a vizitat soldații din zona de conflict. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut sprijin internațional pentru a combate atacurile aeriene rusești, comparând situația cu cea a Israelului care se bazează pe aliați pentru a neutraliza amenințările.

În acest context, Camera Reprezentanților din SUA se pregătește să voteze un proiect de lege care prevede ajutor militar pentru Ucraina și Israel, în timp ce informații ale serviciilor secrete ucrainene sugerează că Rusia ar putea planifica provocări sub steag fals la centrala nucleară din Zaporojie.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---