Externe

Contraofensiva ucraineană, blocată în „rasputitsa”. Vestul are nevoie de un alt plan

schedule 13 nov. 2023, 13:31

Contraofensiva ucraineană, blocată în „rasputitsa”. Vestul are nevoie de un alt plan
Foto: Madonova/Shutterstock

Contraofensiva ucraineană lansată în această vară a eșuat deocamdată. Pe front a început sezonul noroios, cunoscut și ca „rasputitsa”, iar vestul are nevoie acum de un alt plan, arată o analiză The Telegraph. 

Condițiile noroioase create de ploile de toamnă, cunoscute sub numele de „bezdorizhzhia” în ucraineană şi „rasputitsa” în rusă, au paralizat câmpul de luptă, îndeosebi în rândul trupelor aflate în atac. Chiar și tancurile, care sunt special concepute pentru mobilitatea off-road, nu se pot mișca în afara drumurilor asfaltate în timpul sezonului noroios. În acest timp, forțele ruse pregătesc un atac uriaș la Avdiivka, semn că Mosvoca nu a renunțat să încerce să-i scoată pe inamici din Donețk. Un al treilea asalt de amploare este gata, în timp ce prognoza meteo anunță 10 zile de ploaie și temperaturi pozitive. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat sub presiune internațională intensă, a încercat să dea impresia că invazia ucraineană nu a ajuns într-un impas, așa cum a sugerat generalul Valeri Zaluzhnîi săptămâna trecută. Însă, în pofida optimismului lui Zelenski, Zaluzhnîi cu siguranță nu va ataca în următoarele câteva săptămâni decât dacă vremea va permite acest lucru.

Ce ar putea pune capăt războiului în doar câteva săptămâni

„Bezdorizhzhia” va dispărea în timpul iernii. Pe măsură ce temperaturile, scad sub 0 grade, ploaia lasă loc zăpezii și solul devine din nou tare. Dar iarna vine cu propriile ei provocări. 

 Din nou, favorizează linia de apărare mai degrabă decât pe cea de atac, mai ales în estul Europei. „Generalul iarnă” a fost întotdeauna cel mai neaşteptat şi mortal „comandant” rus cu care s-au confruntat armatele rivale. Potrivit sursei citate, generalul ucrainean Zaluzhnîi nu va putea pregăti un atac amplu pe timpul iernii. Contraofensiva s-a blocat. 

În Occident, acest lucru e văzut ca un eșec al ucrainenilor. Anterior, mulți analiști militari au susținut că tancurile promise Ucrainei de aliații din Vest, dacă sunt utilizate corect, ar permite un atac în Blitzkrieg și ar pune capăt războiului în câteva săptămâni

Ei au apreciat că numărul mare de tancuri bine echipate ale Rusiei a eșuat în contraofensiva inițială deoarece forțele moscovite au făcut totul greșit: nu au știut cum să își coordoneze tancurile, infanteria și artileria după strategia războiului de „arme combinate”. 

Vestul are nevoie de un nou plan pentru Ucraina

Armata ucraineană putea să lanseze un atac masiv peste granița de est sau să ocolească capătul de est al frontului de luptă. Ambele variante i-ar forța pe ruși să retragă trupele și armele. În acest mod, ucrainenii și-ar fi putut lansa asaltul real undeva între Donețk și Rusia, punând capăt ofensivei către Marea Azov, dar ucrainenii nu pot face niciunul dintre aceste lucruri pentru că Vestul nu este de acord. 

Occidentul a interzis ucrainenilor să opereze și să folosească armamentul primit pe teritoriul Rusiei, ceea ce îl obligă să atace de-a lungul unui front limitat. În al doilea rând, livrarea tancurilor a fost tergiversată luni întregi, vreme în care forțele ruse au avansat cu construcția Liniei Surovikin. 

În mod direct, nu a existat nici un eșec militar ucrainean. Occidentul i-a forțat să lupte cu mâinile legate la spate. Faptul că au făcut progrese chiar şi în aceste condiţii este impresionant, mai notează publicaţia citată.

Cu toate acestea, este cert că avansul contraofensivei ucrainene va fi oprit pe timpul ierii. De asemenea, este clar și că, dacă nimic nu se va schimba, anul viitor va avea același rezultat, adică un război de uzură. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---