Externe

Război în Ucraina: faza decisivă a contraofensivei a început. Care este strategia Ucrainei

schedule 27 iul. 2023, 12:38

Război în Ucraina: faza decisivă a contraofensivei a început. Care este strategia Ucrainei
Foto: Shutterstock

Ucraina a început faza decisivă a contraofensivei sale, scrie publicația americană The New York Times. Mii de soldați au intrat în ofensiva care a început acum aproape două luni în sud-estul țării. Mulți dintre ei, antrenați și echipați de Occident, au fost ținuți de rezervă. „Acesta este marele test”, „Rușii sunt sub presiune”, a comentat un înalt oficial american. 

A început faza decisivă a contraofensivei ucrainene

UPDATE: 14:05 Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) evaluează că forțele ucrainene au reușit miercuri să spargă liniile fortificate ruse de la est de satul Robotîne, la circa 10 km sud de Orihiv, unde ar fi avansat cu 2,5 km. Rușii au folosit tactici standard de apărare și i-au împins înapoi, deși nu până la pozițiile lor inițiale. 

Oficialii ruși au anunțat de miercuri dimineață un atac puternic la sud de Orikhiv, oraș controlat de Ucraina aflat la 97 de kilometri de Marea Azov, unde ucrainenii au folosit aproape 100 de blindate. 

Mai mulți oficiali americani, care au vorbit sub protecția anonimatului, au confirmat lansarea unei noi faze, una decisivă, a contraofensivei ucrainene

„Acesta este marele test”, a declarat un înalt oficial american. 

Informațiile americanolor au fost confirmate de rapoarte de pe câmpul de luptă, unde miercuri dimineață au izbucnit bătălii de artilerie de-a lungul frontului de sud în regiunea Zaporojie. 

Ministerului rus al Apărării, a anunţat un atac „masiv” și bătălii aprige la sud de Orikhiv. Obiectivul ucrainenilor este de a tăia coridorul terestru dintre teritoriul ucrainean ocupat de ruși și peninsula Crimeea, fie de a avansa atât încât să pună peninsula în raza de acțiune a artileriei ucrainene. 

Dacă reușește, noua operațiune ar putea dura între una și trei săptămâni, au mai transmis oficialii ucraineni celor de la Washington. 

Ce strategie are Ucraina

Oficialii americani au descris strategia de a declanșa acum faza decisivă a contraofensivei, făcând referire la 3 argumente sau motive principale. 

Armata ucraineană a făcut, în ultimele două luni, mari progrese: au curățat câmpurile minate și fortificațiile rusești și au simțit că au o șansă după demiterea comandatului regional rus.

Mai mult, artileria ucraineană a lovit tot mai mult și mai puternic în spatele liniei de front, oferind o vulnerabilitate care poate fi exploatată în cazul în care armata lui Zelenski ar trece prin apărarea rusă.

„Rușii sunt sub presiune”, a comentat miercuri un oficial occidental, care se referea la faptul că atacurile ucrainene din ultimele săptămâni i-au forțat pe ruși să se desfășoare pe o distanță mai mare a frontului, oferind astfel Kievului posibilitatea de a găsi puncte slabe în apărare. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---