Politic Externe

Contraofensiva Ucrainei continuă. Soldații au avansat până în apropiere de Bahmut

schedule 15 iun. 2023, 12:05

Contraofensiva Ucrainei continuă. Soldații au avansat până în apropiere de Bahmut
Shutterstock/ChocoPie

Autoritățile de la Kiev au anunțat că există progrese ale contraofensivei lansate contra Rusiei. Forțele armate ucrainene au ajuns până aproape de Bahmut. Joi și vineri, miniștrii apărării din țările NATO se vor întâlni la Bruxelles.


Contraofensiva Ucrainei dă roade. Miniștrii apărării din țările NATO își dau întâlnire

Miniștrii apărării din statele membre NATO se întâlnesc joi și vineri la Bruxelles, unde vor discuta despre summitul Alianței, care este programat pentru luna viitoare la Vilnius și de asemenea, vor discuta și despre aderarea Ucrainei la NATO.

Între timp, forțele armate ucrainene continuă să înainteze cu contraofensiva. Potrivit autorităților de la Kiev, soldații ucraineni au reușit să avanseze în apropiere de Bahmut, în est, dar și în sud, în regiunea Zaporojie.

Miercuri, soldații ruși au lansat mai multe rachete Kalibr asupra orașului Odesa. În urma atacului au fost înregistrate victime și a distrus un depozit de mărfuri, a avariat mai multe clădiri rezidențiale și o instituție de învățământ și câteva restaurante.

Rușii au mai atacat și Cernihiv, Kramatorsk și Kostiantinivka. Totodată, Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, a anunțat că soldații săi vor reveni pe frontul ucrainean în luna august, însă pe front lupta continuă pentru acapararea teritoriului.

Belarus a început să primească arme nucleare tactice din Rusia

În același timp, la Moscova, Duma de stat a adoptat un nou proiect de lege prin care Ministerul Apărării are permisiunea de a semna contracte cu infractori condamnați pentru a lupta în Ucraina. De asemenea, aliatul președintelui rus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat că țara pe care o conduce a început deja să primească arme nucleare tactice din Rusia.

"Putin a spus foarte clar când a anunțat că mută acest arsenal, că Rusia va avea controlul total. Aceste echipamente au coduri complexe, există un proces complex pentru a fi lansate, și sub nicio formă președintele Lukașenko nu va avea mâna pe trăgaci. Astfel de anunțuri sunt făcute doar pentru a-i reaminti Occidentului că există posibilitatea unei escaladări nucleare în timpul conflictului din Ucraina, dar realitatea e că, odată mutate aceste arme în Belarus nu face nicio diferență asupra Ucrainei", a spus Sean Bell, analist militar.

Armele nucleare tactice sunt niște focoase nucleare mici, care sunt destinate pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă sau pentru lovituri limitate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---