Externe

Ucraina pregătește o contraofensivă în 2024 în timp ce întârzierile ajutorului occidental și resursele Rusiei influențează dinamica conflictului

schedule 07 mar. 2024, 11:25

Ucraina pregătește o contraofensivă în 2024 în timp ce întârzierile ajutorului occidental și resursele Rusiei influențează dinamica conflictului
Foto: Melnikov Dmitriy/Shutterstock
Generalul Pavliuk anunță contraofensivă ucraineană în 2024, în contextul retragerilor și avertismentelor ISW privind ajutorul occidental.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Pavliuk, a anunțat că armata ucraineană va desfășura acțiuni de contraofensivă în 2024, cu scopul de a stabiliza situația pe front. Această declarație vine în contextul în care forțele ucrainene au fost nevoite să se retragă din orașul Avdiivka și alte localități din regiunea Donețk, în urma ofensivei rusești care a epuizat rezervele de muniții ale Ucrainei.

În același timp, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează că întârzierea ajutorului militar occidental va amâna eforturile Ucrainei de a recâștiga inițiativa pe front. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că Rusia ar putea pregăti o nouă ofensivă în perioada primăvară-vară, ceea ce ar putea întârzia și mai mult contraofensiva planificată de Ucraina.

Pe de altă parte, agențiile de informații lituaniene au publicat un raport care estimează că Rusia are resursele necesare pentru a continua războiul în Ucraina la intensitatea actuală pentru cel puțin încă doi ani. Raportul menționează că Rusia și-a reformat și consolidat armata și că serviciile de informații rusești depun eforturi de a se sustrage sancțiunilor impuse industriei de apărare.

În acest context complex, președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a cerut Statelor Unite să deblocheze cât mai urgent livrările de arme către Ucraina, subliniind că Europa își consolidează capacitățile industriilor de apărare și că Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității continentului.

Situația din Ucraina rămâne tensionată, iar dinamica conflictului este influențată atât de pregătirile militare ale Ucrainei și Rusiei, cât și de întârzierile în furnizarea ajutorului occidental și de resursele financiare și materiale ale Rusiei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---