Social

Ce s-ar întâmpla dacă rușii ar ataca podul Giurgiulești. General în rezervă: „Lucrurile s-ar complica. Ce justificări ar avea?”

schedule 23 iun. 2023, 09:00

Ce s-ar întâmpla dacă rușii ar ataca podul Giurgiulești. General în rezervă: „Lucrurile s-ar complica. Ce justificări ar avea?”
Foto: AgroTV Moldova/Youtube

Podul Galați-Giurgiulești, de la granița României cu Republica Moldova, este ținta amenințărilor rusești. Un lider al regiunii Herson susține că rușii îl vor bombarda, drept răzbunare pentru un atac al ucrainenilor. Reacțiile s-au ținut lanț. Ambasada Rusiei de la București a avut un comentariu sfidător, iar Ministerul de Externe Român și premierul Marcel Ciolacu au transmis că lovirea infrastructurii civile este crimă de război. Iată și declarațiile generalului în rezervă Virgil Bălăceanu.

General în rezervă, despre ce s-ar întâmpla dacă rușii ar ataca podul Giurgiulești

„Coordonatele podurilor din regiunea Odesa, din Giurgiuleşti, Moldova - ce a făcut parte din Ucraina, pe Dunăre, dar a fost cedat de regimul Luşcenko la un moment dat - toate aceste coordonate sunt cunoscute şi, în curând, va fi un răspuns foarte serios!”, a amenințat, joi, guvernatorul instalat de ruși în Herson, Vladimir Saldo, în timp ce inspecta pagubele de la podul care leagă Crimeea de regiunea Herson. 

Liderul pus de ruşi în Herson face referire la zona Giurgiuleşti, care a făcut obiectul unui schimb de teritoriu între Republica Moldova şi Ucraina, în 1999. 

Podul rutier, care a fost reabilitat acum doi ani, are o lungime de 125 de metri și leagă Republica Moldova de România. Ca orice pod de frontieră, jumătate aparține țării nostre, jumătate vecinilor moldoveni. 

Chiar în partea de sud a localităţii Giurgiuleşti este frontiera cu Ucraina. Distrugerea acestui punct strategic de infrastructură ar însemna o ameninţare directă pentru România, ţară membră a NATO.  România a transmis Rusiei că astfel de declaraţii sunt inacceptabile, iar atacarea infrastructurii civile este crimă de război.

„Dacă s-ar ajunge la lovirea podului, nu excludem, pentru că nu e teritoru NATO, dar, totuşi, lucrurile s-ar complica. Ar fi o ameninţare la adresa Moldovei. Nu ar fi o lovitură adresată României. Ce justificări ar avea? Eventuale transporturi”, a declarat Virgil Bălăceanu, general în rezervă, pentru Observator

Reacţie sfidătoare a Ambasadei Rusiei după ce ruşii au ameninţat că vor bombarda podul Giurgiulești

Ambasada Rusă în Bucureşti pare să susţină afirmaţiile şi face trimitere la declaraţii recente ale ministrului rus al Apărării.  „Ținând cont că în declarația la care se face referire inițial este vorba despre Podul Ciongar, în acest context vă aducem la cunoștință declarația Ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu”, a raspuns Ambasada Ruiei la București. 

„Conducătorii forţelor ucrainene planifică să lovească teritoriul Rusiei, inclusiv Crimeea, cu (n.r., sisteme americane de tip) HIMARS şi (n.r., rachete britanice de tip) Storm Shadows. Folosirea acestor rachete în afara zonei militare speciale ar însemna o implicare totală a Statelor Unite şi Regatului Unit în conflict şi ar antrena lovituri imediate asupra centrelor de luare a deciziei în Ucraina”, a transmis Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---