Externe

Secretarul general al NATO în vizită la Budapesta pentru discuții cu premierul Viktor Orban

schedule 12 iun. 2024, 09:20

Secretarul general al NATO în vizită la Budapesta pentru discuții cu premierul Viktor Orban
Alexandros Michailidis / Shutterstock
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, discută cu premierul Ungariei, Viktor Orban, despre sprijinul pentru Ucraina și coordonarea NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află într-o vizită oficială la Budapesta, unde are programate discuții cu premierul ungar Viktor Orban. Întâlnirea are ca scop principal abordarea poziției Ungariei față de sprijinul acordat Ucrainei și coordonarea eforturilor Alianței în contextul conflictului din regiune.

În cadrul summitului NATO planificat pentru luna iulie la Washington, se dorește ca Alianța să joace un rol mai activ în coordonarea livrărilor de arme către Kiev și pregătirea trupelor ucrainene. Totuși, Ungaria, condusă de premierul Orban, a exprimat reticență, acuzând NATO de implicare într-o "conflagrație globală" și dorind să evite participarea la operațiuni militare în afara teritoriului alianței.

Discuțiile dintre Stoltenberg și Orban urmează să se concentreze pe posibilitatea oferirii Ungariei a unui "drept de retragere" din anumite inițiative ale NATO, inclusiv scutirea de la participarea la un plan de ajutor anual de 40 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Un alt punct de tensiune în cadrul NATO este legat de succesiunea lui Jens Stoltenberg, cu Ungaria susținând candidatura președintelui României, Klaus Iohannis, în opoziție față de premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte.

Conferința de presă programată după întâlnirea dintre cei doi lideri este așteptată să ofere mai multe detalii cu privire la rezultatele discuțiilor și la direcția de acțiune a Ungariei în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6386 RON
0.01490
GBP
GBP: 5.8873 RON
0.00100
HUF
HUF: 1.2562 RON
-0.00410
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.1926 RON
0.02310
Convertor valutar

Rezultat: ---