În contextul conflictului prelungit din Ucraina, miniștrii de externe ai Grupului celor șapte (G7) și Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au recunoscut necesitatea de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina, în special prin furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană. În cadrul unei reuniuni pe insula Capri, s-a discutat despre posibilitatea de a trimite mai multe baterii Patriot în Ucraina, cu Cancelarul german Olaf Scholz exprimând speranța că membrii NATO vor livra în curând șase astfel de sisteme.
Pe de altă parte, fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a criticat Europa pentru lipsa de fonduri alocate Ucrainei, comparativ cu contribuția SUA, cerându-le europenilor să „se miște” și să ofere mai mult sprijin financiar. Trump a subliniat că supraviețuirea Ucrainei ar trebui să fie o prioritate mai mare pentru Europa și a adăugat că, dacă ar fi fost președinte, „acest război nu ar fi început niciodată”.
Citește și:
Zelenski cauta sprijin european in criza Ucrainei
România și Ucraina întăresc legăturile de securitate
Summit-ul NATO s-a încheiat. Ce a obținut România? Dar Ucraina?
În același timp, SUA continuă să blocheze planurile Rusiei de redresare prin intermediul gazului natural lichefiat, iar Moscova a limitat drastic deplasările oficialilor săi în străinătate, din cauza temerilor de spionaj. În plus, Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziționarea de armament, în încercarea de a compensa întârzierile în trimiterea asistenței militare din partea aliaților săi.
În acest context complex, SUA examinează un nou pachet de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, în timp ce ajutorul european acordat Ucrainei este, conform datelor institutului german de cercetare Kiel, mai mare decât cel american în sume angajate.