Externe

G7 și NATO caută să sporească sprijinul antiaerian pentru Ucraina în timp ce Trump solicită mai multe fonduri europene

schedule 19 apr. 2024, 10:10

G7 și NATO caută să sporească sprijinul antiaerian pentru Ucraina în timp ce Trump solicită mai multe fonduri europene
JoaoCachapa/Shutterstock
G7 și NATO intensifică sprijinul militar pentru Ucraina, discutând livrarea de sisteme Patriot, în timp ce SUA blochează planurile Rusiei. Trump critică Europa pentru fonduri insuficiente.

În contextul conflictului prelungit din Ucraina, miniștrii de externe ai Grupului celor șapte (G7) și Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au recunoscut necesitatea de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina, în special prin furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană. În cadrul unei reuniuni pe insula Capri, s-a discutat despre posibilitatea de a trimite mai multe baterii Patriot în Ucraina, cu Cancelarul german Olaf Scholz exprimând speranța că membrii NATO vor livra în curând șase astfel de sisteme.

Pe de altă parte, fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a criticat Europa pentru lipsa de fonduri alocate Ucrainei, comparativ cu contribuția SUA, cerându-le europenilor să „se miște” și să ofere mai mult sprijin financiar. Trump a subliniat că supraviețuirea Ucrainei ar trebui să fie o prioritate mai mare pentru Europa și a adăugat că, dacă ar fi fost președinte, „acest război nu ar fi început niciodată”.

În același timp, SUA continuă să blocheze planurile Rusiei de redresare prin intermediul gazului natural lichefiat, iar Moscova a limitat drastic deplasările oficialilor săi în străinătate, din cauza temerilor de spionaj. În plus, Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziționarea de armament, în încercarea de a compensa întârzierile în trimiterea asistenței militare din partea aliaților săi.

În acest context complex, SUA examinează un nou pachet de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, în timp ce ajutorul european acordat Ucrainei este, conform datelor institutului german de cercetare Kiel, mai mare decât cel american în sume angajate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---