Politic Știri externe

Zelenski va participa la summit-ul G7 din Japonia. Oficialul ucrainean va vizita și Hiroshima

schedule 19 mai 2023, 14:05

Zelenski va participa la summit-ul G7 din Japonia. Oficialul ucrainean va vizita și Hiroshima
Dmytro Larin / Shutterstock

Volodimir Zelenski va participa la summit-ul G7 care va avea loc în Japonia. Oficialul ucrainean va zbura cu un avion militar american spre Japonia după o escală în Arabia Saudită.

Zelenski va lua parte la summit-ul G7 din Japonia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski efectua o vizită la Hiroshima, în Japonia, pentru a participa la summit-ul liderilor Grupului celor Șapte. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA nu a acceptat să comenteze informația.

Anterior, oficialii japonezi au declarat că Volodimir Zelenski se va alătura restul liderilor în online. Vizita la Hiroshima, locul în care a avut loc primul atac nuclear în urmă cu 78 de ani, este o vizită simbolică, în condițiile în care președintele rus, Vladimir Putin, a lansat de nenumărate ori amenințări că va folosi arme atomice în Ucraina.

Liderii G-7 vor discuta despre alte soluții de răspuns la amenințările și provocările Rusiei, în cadrul reuniunilor care au început vineri.

Germania a anunțat cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina

Sancțiunile care au fost aplicate pentru Rusia de mai multe state europene de la începutul invaziei în Ucraina au dus la reducerea creșterii economice, însă nu au reușit să împiedice asaltul militar al lui Putin asupra Ucrainei. Pe lângă toate acestea, economia Rusiei a fost susținută de exporturile de produse de bază și de energie către țări din afara G-7.

Săptămâna trecută, Zelenski a efectuat un turneu prin capitalele europene pentru a cere livrări suplimentare cu arme. În timpul călătoriei sale la Berlin, Germania a anunțat cel mai mare pachet de ajutor de până acum. De asemenea, premierul britanic Rishi Sunak a promis sprijin pentru o coaliție că va ajuta la furnizarea avioanelor de luptă de fabricație occidentală pentru Ucraina.

Momentan nu se știe dacă președintele american Joe Biden va semna pentru ca SUA să trimită avioane americane. Chiar dacă Ucraina a solicitat avioane de luptă mai avansate încă din primele zile de război, guvernele occidentale au fost contra cererilor din cauza grijilor legate de riscul de escaladare a tensiunilor cu Moscova.

SONDAJ

Susțineți o grevă a medicilor?

Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!
EUR
EUR: 4.9696 RON
-0.00560
USD
USD: 4.6562 RON
-0.02600
GBP
GBP: 5.7565 RON
-0.00850
HUF
HUF: 1.3383 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5409 RON
-0.00290
CHF
CHF: 5.1125 RON
0.01590
Convertor valutar

Rezultat: ---