Externe

Joe Biden participă la comemorarea Debarcării din Normandia; Rusia, exclusă de la ceremonii

schedule 05 iun. 2024, 14:55

Joe Biden participă la comemorarea Debarcării din Normandia; Rusia, exclusă de la ceremonii
Foto: Shutterstock
Președintele SUA, Joe Biden, comemorează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia în Franța, cu omagii și întâlniri internaționale.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a sosit în Franța pentru a participa la comemorarea Debarcării din Normandia, marcând astfel 80 de ani de la acest eveniment istoric. Festivitățile, care vor avea loc pe parcursul a trei zile, vor include discursuri și omagii aduse eroilor căzuți în luptă, precum și întâlniri între liderii mondiali.

Biden va avea întâlniri cu regele Charles al Marii Britanii, cancelarul german Olaf Scholz, președintele italian Sergio Mattarella și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În plus, se așteaptă ca Biden să poarte discuții cu Zelenski despre continuarea sprijinului SUA pentru Ucraina, în contextul conflictului cu Rusia.

Un moment semnificativ al vizitei va fi participarea președintelui american la ceremoniile oficiale de pe plajele Utah și Omaha, locurile unde au avut loc unele dintre cele mai intense lupte ale Debarcării din 6 iunie 1944. Biden va vizita și cimitirele americane din Colleville-sur-Mer și Bois Belleau, unde va depune coroane de flori în onoarea soldaților căzuți.

Rusia, care a fost aliată cu Statele Unite și Regatul Unit împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, nu a fost invitată la comemorările de anul acesta, decizia fiind luată în urma invaziei sale în Ucraina. Președinția Franței a subliniat dorința de a afișa unitatea Occidentului în fața agresiunii ruse.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va începe festivitățile aducând omagii luptătorilor bretoni din Rezistența franceză și victimelor civile ale războiului. În Normandia, Macron va ține un discurs despre civilii uciși de bombardamentele aliate și va omagia deținuții din închisoarea din Caen, majoritatea membri ai Rezistenței, executați de naziști după debarcare.

Această vizită a președintelui Biden în Franța coincide cu campania sa electorală pentru alegerile prezidențiale din SUA, precum și cu alegerile europarlamentare, care ar putea fi nefavorabile taberei politice a președintelui Macron.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6489 RON
0.00270
GBP
GBP: 5.88 RON
0.00200
HUF
HUF: 1.2603 RON
-0.00610
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1718 RON
0.01430
Convertor valutar

Rezultat: ---