Externe

Joe Biden în fața unui posibil impas politic datorat crizei din Orientul Mijlociu

schedule 29 feb. 2024, 11:28

Joe Biden în fața unui posibil impas politic datorat crizei din Orientul Mijlociu
Gints Ivuskans / Shutterstock

Președintele SUA, Joe Biden, se confruntă cu provocări semnificative în politica externă, în contextul crizei actuale din Orientul Mijlociu. Tensiunile crescute între Israel și Palestina, precum și poziția fermă a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, împotriva ideii unui stat palestinian, ar putea avea repercusiuni asupra sprijinului politic pentru Biden, în special în state cheie precum Michigan, cu o comunitate sensibilă la situația din Gaza.

În ciuda eforturilor anterioare de a promova normalizarea relațiilor între Israel și statele arabe, recentele conflicte au reactivat în Washington interesul pentru soluția cu două state. Cu toate acestea, planurile lui Netanyahu, care includ o reocupare de facto a Fâșiei Gaza și o rezistență puternică la crearea unui stat palestinian, sunt în contradicție directă cu liniile directoare stabilite de Biden.

Recentele acțiuni ale Israelului au determinat SUA să reafirme poziția sa istorică împotriva colonizărilor din Cisiordania, considerându-le incompatibile cu dreptul internațional. Această tensiune diplomatică între cele două națiuni ar putea să izoleze SUA pe scena internațională și să pună în pericol realegerea lui Biden, întrucât comportamentul Israelului în teritoriile ocupate este privit de mulți democrați ca o provocare la adresa ordinii internaționale.

În timp ce Biden a oferit sprijin consistent Israelului, inclusiv asistență militară în timpul conflictului, creșterea nemulțumirii în rândul americaniilor și potențialul impact asupra voturilor din state disputate precum Michigan sugerează că președintele democrat ar putea plăti un preț politic semnificativ pentru pozițiile sale în criza din Orientul Mijlociu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---