Externe

Biden reafirmă apărarea Filipinelor în fața agresiunilor în Marea Chinei de Sud

schedule 12 apr. 2024, 09:11

Biden reafirmă apărarea Filipinelor în fața agresiunilor în Marea Chinei de Sud
Gints Ivuskans / Shutterstock
Biden promite apărarea Filipinelor în fața atacurilor în Marea Chinei de Sud, la summitul cu liderii Japoniei și Filipinelor.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a promis să apere Filipinele în cazul unui atac în Marea Chinei de Sud, în timpul unui summit istoric cu liderii Japoniei și Filipinelor. În cadrul întâlnirii desfășurate la Casa Albă, Biden a subliniat că orice atac asupra forțelor armate filipineze în regiune ar activa tratatul de apărare reciprocă dintre SUA și Manila.

Summitul, la care au participat președintele filipinez Ferdinand Marcos și premierul japonez Fumio Kishida, a avut loc în contextul unor tensiuni crescute în Marea Chinei de Sud, unde China a fost implicată în mai multe incidente. Liderii celor trei națiuni și-au exprimat îngrijorarea comună față de acțiunile considerate periculoase și agresive ale Chinei, inclusiv militarizarea teritoriilor disputate și revendicările maritime contestate.

Reacția Chinei la aceste declarații a fost una de respingere, cu un răspuns puternic la anunțul cooperării militare intensificate între SUA și Japonia. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a criticat poziția SUA și Japoniei, acuzându-le că ignoră preocupările Chinei și că defăimează și atacă politicile chineze în privința Taiwanului și a problemelor maritime.

În timpul summitului, Biden a reiterat angajamentul SUA pentru o regiune Asia-Pacific "liberă, deschisă, prosperă și sigură", un mesaj care contrastează cu viziunea Chinei asupra acestei zone strategice.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---