Externe

Când va fi declanşată ofensiva terestră a Israelului în Fâșia Gaza. „Scopul aici este de a dezmembra total Hamas”

schedule 23 oct. 2023, 09:40

Când va fi declanşată ofensiva terestră a Israelului în Fâșia Gaza. „Scopul aici este de a dezmembra total Hamas”
Foto: Rokas Tenys

Cu tancuri şi trupe masate la graniţa cu Fâșia Gaza, aşteptând ordinul de a trece, Israelul şi-a intensificat bombardamentele asupra enclavei în cursul nopţii. Momentul declanșării ofensivei terestre rămâne însă incert, scrie The Guardian

Război Israel - Hamas. Momentul declanșării ofensivei Israelului, încă incert

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Israelul a intensificat loviturile aeriene în Gaza pentru a lovi ţinte care să reducă riscul pentru trupe în următoarea etapă a războiului. 

O invazie terestră este așteptată, însă momentul acesteia rămâne neclar. Chestionat luni de către postul australian de televiziune ABC dacă ofensiva a fost amânată pentru a da timp scoaterii ostaticilor israelieni din Gaza, un alt purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Jonathan Conricus, a fost evaziv.

„Aceasta este o întrebare foarte bună. Răspunsul pe care îl pot oferi este că vom dezmembra Hamas în totalitate şi ne vom aduce oamenii acasă”, a spus el.

Întrebat dacă o invazie este inevitabilă, el a răspuns: „Scopul aici este de a dezmembra total Hamas din punct de vedere al capacităţilor sale militare. Dacă acest lucru se poate face din aer... cu o expunere foarte limitată a trupelor noastre şi cu mai puţine pagube la sol, ar fi minunat”, a comentat oficialul.

„Dacă Hamas ar ieşi din ascunzătorile pe care le disimulează luând ca scut civili şi dacă ne-ar returna ostaticii, toţi cei 212, şi s-ar preda necondiţionat, atunci războiul s-ar încheia”, a punctat el. 
„Dacă nu o vor face, probabil că va trebui să intrăm şi să rezolvăm problema”, a adăugat Conricus.

SUA a cerut Israelului să amâne ofensiva

SUA a sfătuit Israelul să amâne invazia terestră în Gaza pentru a câștiga timp, pentru a negocia eliberarea a 212 de ostatici deținuți de Hamas și pentru a permite accesul mai multor ajutoare pentru civilii palestinieni, notează The New York Times, care citează oficiali americani. 

Totodată, Statele Unite doresc mai mult răgaz pentru a se pregăti pentru posibilele atacuri ale unor grupuri susţinute de Iran asupra intereselor americane, a relatat ziarul, adăugând că astfel de atacuri ar putea creşte atunci când Israelul îşi va lansa invazia.

Cu toate acestea, publicația menționează că oficialii au declarat că administrația lui Joe Biden nu a formulat o solicitare în acest sens Israelului și susține în continuare ofensiva terestră și obiectivul Israelului de a eradica Hamas. 

The New York Times scrie însă că „sfatul” a fost transmis de secretarul apărării Lloyd Austin. Pentagonul a consiliat Israelul pe probleme militare, iar Austin a avut convorbiri telefonice aproape zilnice cu omologul său israelian Yoav Gallant.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9757 RON
0.00070
USD
USD: 4.6253 RON
0.02470
GBP
GBP: 5.7992 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.2777 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.544 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0905 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---