Externe Politic

Finlanda devine oficial membru NATO. Stoltenberg: „Este o zi istorică”

schedule 04 apr. 2023, 14:09

Finlanda devine oficial membru NATO. Stoltenberg: „Este o zi istorică”
Vitalii Vodolazskyi / Shutterstock

Zi istorică pentru Finlanda. Marți, statul scandinav devine membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Decizia de a adera la NATO a venit în urma declanșării războiului din Ucraina de către Rusia.




Finlanda devine al 31-lea membru NATO

Ziua de 4 aprilie 2023 devine o zi importantă în istoria Finlandei. Statul scandinav devine în sfârșit membru NATO. Decizia a fost luată în urma unui proces rapid de aderare început în luna mai 2022. În urma declanșării războiului din Ucraina, Finlanda și Suedia au decis să se alăture grupului NATO pentru a se afla în siguranță în fața Rusiei.

Cele două state au fost zeci de ani neutre din acest punct de vedere, însă acum pericolul din partea Rusiei i-au speriat. Săptămâna trecută, Turcia a fost ultima țară care a ratificat cererea Finlandei. Suedia însă nu a primit aprobarea de a intra în NATO, deoarece Ankara și Budapesta nu și-au dat acordul încă.

Anunțul că Finlanda devine membru NATO nu a încântat autoritățile de la Moscova. Chiar dacă anterior Kremlinul a amenințat direct Finlanda și Suedia să nu intre în NATO deoarece vor fi consecințe, statul scandinav a mers înainte și a obținut ce și-a dorit. Rusia în schimb nu este mulțumită de acest pas. Anterior, Moscova a anunțat că va întări dispozitivul de trupe de la granița finlandeză, în cazul în care NATO trimite militari pe teritoriul Finlandei.

„Aceasta este cu adevărat o zi istorică. Este o zi grozavă pentru alianță”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea ceremoniei.

Steagul Finlandei va fi ridicat în fața sediului NATO

După ce în data de 24 februarie 2022, Rusia a invadat teritoriul Ucrainei și a declanșat un război monstru care durează și până în ziua de astăzi, Finlanda și Suedia și-au dorit să se simtă protejate în fața inamicului. De aceea, cele două state scandinave au decis să adere la NATO pentru a avea parte de protecția colectivă.

În mai 2022, Suedia și Finlanda au decis să adere în mod oficial la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, însă aplicația Suediei a fost blocată de membrii NATO Turcia și Ungaria.

Săptămâna trecută, ambele țări au aprobat aplicația Finlandei, iar ultimul pas pe acest drum lung este când ministrul de externe Pekka Haavisto înmânează documentul de accedere către oficialii guvernamentali americani la Bruxelles.

Steagul Finlandei va fi ridicat în fața sediului NATO împreună cu cele alte 30 de steaguri ale altor state membre ale organizației înainte de reuniunea miniștrilor de externe NATO.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---