Finlanda devine al 31-lea membru NATO
Ziua de 4 aprilie 2023 devine o zi importantă în istoria Finlandei. Statul scandinav devine în sfârșit membru NATO. Decizia a fost luată în urma unui proces rapid de aderare început în luna mai 2022. În urma declanșării războiului din Ucraina, Finlanda și Suedia au decis să se alăture grupului NATO pentru a se afla în siguranță în fața Rusiei.
Cele două state au fost zeci de ani neutre din acest punct de vedere, însă acum pericolul din partea Rusiei i-au speriat. Săptămâna trecută, Turcia a fost ultima țară care a ratificat cererea Finlandei. Suedia însă nu a primit aprobarea de a intra în NATO, deoarece Ankara și Budapesta nu și-au dat acordul încă.
Anunțul că Finlanda devine membru NATO nu a încântat autoritățile de la Moscova. Chiar dacă anterior Kremlinul a amenințat direct Finlanda și Suedia să nu intre în NATO deoarece vor fi consecințe, statul scandinav a mers înainte și a obținut ce și-a dorit. Rusia în schimb nu este mulțumită de acest pas. Anterior, Moscova a anunțat că va întări dispozitivul de trupe de la granița finlandeză, în cazul în care NATO trimite militari pe teritoriul Finlandei.
Citește și:
Coasta de est a Europei va fi întărită de trupele NATO
Consumul de gaze al UE, redus cu 17,7% în ultimele 6 luni. Ce țări nu au respectat obiectivele
„Aceasta este cu adevărat o zi istorică. Este o zi grozavă pentru alianță”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea ceremoniei.
Steagul Finlandei va fi ridicat în fața sediului NATO
După ce în data de 24 februarie 2022, Rusia a invadat teritoriul Ucrainei și a declanșat un război monstru care durează și până în ziua de astăzi, Finlanda și Suedia și-au dorit să se simtă protejate în fața inamicului. De aceea, cele două state scandinave au decis să adere la NATO pentru a avea parte de protecția colectivă.
În mai 2022, Suedia și Finlanda au decis să adere în mod oficial la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, însă aplicația Suediei a fost blocată de membrii NATO Turcia și Ungaria.
Săptămâna trecută, ambele țări au aprobat aplicația Finlandei, iar ultimul pas pe acest drum lung este când ministrul de externe Pekka Haavisto înmânează documentul de accedere către oficialii guvernamentali americani la Bruxelles.
Citește și:
Trei elevi răniți în atac armat în Finlanda
Generalul Jaakkola: Pericolul atacurilor hibride rusești în Europa
Un virus periculos transmis de căpușe se răspândește în Europa. Țările cele mai afectate
Steagul Finlandei va fi ridicat în fața sediului NATO împreună cu cele alte 30 de steaguri ale altor state membre ale organizației înainte de reuniunea miniștrilor de externe NATO.