Parlamentul European suplimentează locurile aleșilor
Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul European, suplimentarea cu 15 locuri a numărului de europarlamentari reflectă „schimbările demografice din statele membre”. Respectiv, Franţa va avea în plus două locuri (ajungând la un total de 81 de europarlamentari), la fel Spaniei (61 în total) şi Ţărilor de Jos (31).
Alte țări care primesc cîte un loc în plus:
- Austria (20)
- Danemarca (15)
- Belgia (22)
- Polonia (53)
- Finlanda (15)
- Slovacia (15)
- Irlanda (14)
- Slovenia (9)
- Letonia (9).
Consiliul European, format din liderii celor 27 de state membre, afirmă că această decizie este „neutră din punct de vedere bugetar”, adică nu va provoca cheltuieli în plus pentru Uniune.
Cum este stabilit numărul de eurodeputați
Potrivit Tratatului de la Lisabona, se prevăd maximum 751 de oficiali aleşi (inclusiv preşedintele), nu mai puţin de şase oficiali aleşi pentru fiecare ţară şi nu mai mult de 96. Germania are 96 de europarlamentari.
Citește și:
Alegeri Europarlamentare 2024 și efectele lor în România
Bucureștenii au protestat în fața Palatului Parlamentului, în semn de susținere pentru fermieri
Legea Educației, prezentată azi. Cum va arăta noul Bacalaureat
Pe data de 1 februarie 2020, numărul locurilor a scăzut de la 751 la 705, în urma plecării europarlamentarilor britanici după Brexit.
Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfășura în statele membre în perioada 6-9 iunie 2024. Europarlamentarii sunt aleşi prin vot universal direct pentru un mandat de 5 ani.