Economic

Alimentele de bază, mai ieftine cu până la 40% în perioada următoare. Analiștii economici: retalilerii își vor compensa singuri reducerile de prețuri

schedule 23 iun. 2023, 09:39

Alimentele de bază, mai ieftine cu până la 40% în perioada următoare. Analiștii economici: retalilerii își vor compensa singuri reducerile de prețuri
Foto: Shutterstock

Marile magazine din România vor ieftini temporar alimentele de bază, este acordul dintre reprezentanții marilor lanțuri de supermarketuri și Guvern. Proiectul ar trebui adoptat peste o săptămână. Iată lista cu produsele care se vor ieftini. 

Acord temporar între Guvern și magazine: alimentele de bază, mai ieftine în perioada următoare

Preţurile vor scădea prin plafonarea temporară a adaosului comercial, care ajunge și la 70% în multe cazuri. Lista cu alimentele care vor costa mai puțin a ajuns deja la Guvern.

„Retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Pe ea figurează pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, uleiul, legumele și fructele proaspete. Este vorba doar despre alimentele care fac parte din mărcile de brand sau cele proprii, sortimentele premium fiind excluse. 

„Nu este vorba de un preţ fix la un aliment. Este vorba de o limitare a adaosului comercial”, a declarat Radu Oprea, ministrul Economiei. 

Inițial, Guvernul a anunțat că plafonarea adaosului se va face pe tot lanțul de producție. După s-a răzgândit - producătorii nu vor renunța la profitul lor. 

Retailerii își vor compensa singuri reducerile de preț, spun analiștii economici

Întâi, plafonarea adaosului comercial s-ar putea face în mod voluntar, de către retaileri, pentru o perioadă de trei luni, apoi perioada ar putea fi prelungită. 

Însă, în cazul în care la raft nu vor mai apărea ieftiniri, atunci Executivul poate să vină cu o hotărâre prin care să impună această plafonare.

„Mi-e greu să cred că cineva își reduce voluntar adaosul comercial. Mai ales într-o perioadă în care foarte mulți am avut pierderi”, este de părere Dragoș Frumosu, sindicat industrie alimentară.
„Un produs care la producător are un preţ de 10 lei, astăzi poate să ajungă la raft cu 22 de lei. Pe metodologia pe care am propus-o, ar fi putut să ajungă la un preţ de 16 lei”, a declarat Radu Oprea, ministrul Economiei.

Analiștii economici spun însă că retailerii își vor compensa singuri reducerile. „Mărind alte adaosuri comerciale. Sau modificând oferta de produse. Asistăm la o mişcare politică. prin care guvernul ameninţă magazinele să ieftinească anumite produse”, a declarat Bogdan Glăvan, analist economic. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---