Social Economic

Alimentele de bază, mai ieftine cu 10%. Cât ar costa un kilogram de piept de pui după reducerea prețurilor

schedule 27 iun. 2023, 07:16

Alimentele de bază, mai ieftine cu 10%. Cât ar costa un kilogram de piept de pui după reducerea prețurilor
Foto: RADU TUTA/AGERPRES

Coaliția de guvernare ia în calcul reducerea TVA la produsele alimentare de bază și creșterea pentru celelalte, de la 9 la 19%. Însă totul e neclar. Cabinetul Ciolacu încă nu s-a înțeles cu retailerii nici cum să facă ieftinirea, nici ce să coste mai puțin. 

Cât ar costa un kilogram de piept de pui după ce alimentele de bază vor fi mai ieftine

În prezent, se poartă discuții și negocieri pe schema privind plafonarea adaosului comercial. Nu s-a ajuns la o concluzie, dar premierul Marcel Ciolacu a promis că problema va fi tranșată până la finalul săptămânii în curs. 

Plafonarea adaosului comercial nu se va face pe tot lanțul. Vizați sunt procesatorii și retailerii, producătorii nefiind afectați de această măsură. Pe de-o parte, retailerii vor un acord voluntar între ei și Guvern. Pe cealaltă parte, Executivul vrea o OUG prin care să îi oblige pe retaileri să facă aceste scăderi de prețuri. 

„O să vedem dacă rămâne acord sau intră ordonanță. Se insistă pe ordonanţă pentru un echilibru în tot sistemul. Aici vorbim şi de produsele din România, dar şi de produsele din import. E nevoie de acest efort mixt din partea statului şi din partea privaţilor”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. 

Până la cifre, aleșii și-au dat cu părerea

Liberalii spun că ieftinirea alimentelor de bază nu va putea depăși 10% din nivelul actual al prețurilor. Acest lucru înseamnă că, de pildă, un kilogram de piept de pui care acum costă 26 de lei ar urma să coste în jur de 23 de lei. 

Nici lista cu alimentele care vor avea preţuri mai mici nu a fost definitivată. În prezent, se vorbește despre pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete. 

Mai mult, în coaliție se discută că, pentru coșul cu alimente de bază, TVA-ul să fie redus până la 5% sau chiar 0%. În schimb, pentru alte produse, TVA-ul ar putea să crească de la 9 la 19%. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---