Cât ar costa un kilogram de piept de pui după ce alimentele de bază vor fi mai ieftine
În prezent, se poartă discuții și negocieri pe schema privind plafonarea adaosului comercial. Nu s-a ajuns la o concluzie, dar premierul Marcel Ciolacu a promis că problema va fi tranșată până la finalul săptămânii în curs.
Plafonarea adaosului comercial nu se va face pe tot lanțul. Vizați sunt procesatorii și retailerii, producătorii nefiind afectați de această măsură. Pe de-o parte, retailerii vor un acord voluntar între ei și Guvern. Pe cealaltă parte, Executivul vrea o OUG prin care să îi oblige pe retaileri să facă aceste scăderi de prețuri.
„O să vedem dacă rămâne acord sau intră ordonanță. Se insistă pe ordonanţă pentru un echilibru în tot sistemul. Aici vorbim şi de produsele din România, dar şi de produsele din import. E nevoie de acest efort mixt din partea statului şi din partea privaţilor”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Până la cifre, aleșii și-au dat cu părerea
Liberalii spun că ieftinirea alimentelor de bază nu va putea depăși 10% din nivelul actual al prețurilor. Acest lucru înseamnă că, de pildă, un kilogram de piept de pui care acum costă 26 de lei ar urma să coste în jur de 23 de lei.
Citește și:
Ordonanța ieftinirii alimentelor ar putea aduce, de fapt, scumpiri
Ce variante ia în calcul Guvernul pentru a ieftini alimentele de bază
Plafonare de doi lei. Cum au ajuns produsele mai scumpe decât înainte de ieftinire
Nici lista cu alimentele care vor avea preţuri mai mici nu a fost definitivată. În prezent, se vorbește despre pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete.
Mai mult, în coaliție se discută că, pentru coșul cu alimente de bază, TVA-ul să fie redus până la 5% sau chiar 0%. În schimb, pentru alte produse, TVA-ul ar putea să crească de la 9 la 19%.