Social Economic

Supermarketurile, verificate de Consiliul Concurenței dacă au scăzut de azi prețurile la alimentele de bază. Amenzi de până la 2.000.000 lei pentru nerespectarea plafonării

schedule 01 aug. 2023, 12:15

Supermarketurile, verificate de Consiliul Concurenței dacă au scăzut de azi prețurile la alimentele de bază. Amenzi de până la 2.000.000 lei pentru nerespectarea plafonării
Foto: Stirile PRO TV/Youtube

De azi, 1 august, intră în vigoare măsura adaosului comercial pentru 14 grupe de alimente plafonat pentru o perioadă de 3 luni. Supermarketurile sunt verificate de Consiliul Concurenței dacă au început, așa cum cere legea, să scădă prețurile la produsele de bază sau nu. Unii distribuitori și retaileri s-au plâns că nu știu cum vor aplica ieftinirea. Nerespectarea prevederilor aduce amenzi de până la 2.000.000 de lei. 

Consiliul Concurenței verifică supermarketurile dacă au scăzut de azi prețurile la alimentele de bază

Cotele de adaos comercial pentru cele 14 produse alimentare se vor limita, începând de marți, pentru o perioadă de 3 luni, ordonanța de urgență privind stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază fiind aprobată de Guvern pe 30 iunie 2023. 

Consiliul Concurenței a demarat o amplă acțiune pentru a vedea măsura în care companiile au aplicat prevederile OUG și va face o analiză comparativă a prețurilor la raft actuale față de cele de dinaintea emiterii ordonanței, a asigurat președintele autorității pentru Concurență, Bogdan Chirițoiu. 

„Am demarat o amplă acţiune pentru a vedea în ce măsură companiile au aplicat prevederile ordonanţei de urgenţă care instituie unele măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.
Pe baza informaţiilor primite de la companii şi a datelor pe care le-am strâns până acum cu ajutorul platformei Monitorul Preţurilor, vom face o analiză comparativă a preţurilor la raft actuale faţă de cele de dinaintea emiterii ordonanţei. Cred că la sfârşitul acestei săptămâni vom avea primele rezultate”, a explicat Chiriţoiu.

Acesta a marcat că acțiunea de monitorizare va continua și Consiliul Concurenței va colabora cu Ministerul Agriculturii și Agenția Națională de Administrare Fiscală. În funcție de rezultatele obținute, vor fi discuții cu prezentanții Guvernului, pentru a vedea ce măsuri se impun, a continuat el. 

Alimentele cu prețuri plafonate

Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate și agreate cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente sunt:

 1. pâinea albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi;
 2. lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
 3. brânză telemea de vacă vrac;
 4. iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
 5. făină albă de grâu "000" 1 kg;
 6. mălai 1 kg;
 7. ouă găină calibru M 10 bucăţi;
 8. ulei de floarea soarelui 1 litru;
 9. carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
 10. carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
 11. legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
 12. fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
 13. cartofi proaspeţi albi vrac;
 14. zahăr alb tos 1 kg.

Amenzi de până la 2.000.000 lei pentru nerespectarea legii 

Procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei. Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, a declarat, în data de 30 iunie, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, că la fermieri nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu se va interveni „în niciun fel” la stabilirea preţurilor pe piaţă.

„Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de trei luni adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, „cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maxim 20% faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---