Social

A început cursa pentru „marele alb” de Crăciun. Cât costă un porc anul acesta

schedule 06 nov. 2023, 09:15

A început cursa pentru „marele alb” de Crăciun. Cât costă un porc anul acesta
Foto: Paula Neamtu/Agerpres

Mai este foarte puțin până la Ignat, astfrel că a început deja cursa pentru „marele alb” de Crăciun. Românii care vor să cumpere un porc mai mic pe care să îl crească anul viitor trebuie să scoată din buzunar 500 de lei, iar cei care vor să cumpere un porc aceste sărbători de iarnă trebuie să achite în jur de 1.500 - 2.000 de lei. 

Cât costă un porc pentru Crăciun

În supermarketuri, prețul mediu al unui kilogram de carne de porc este undeva la 24 de lei. Prețul unui kilogram de carne de porc, în viu, la ferme, este de 10 - 12 lei, iar la crescătorii particulari poate ajunge și la 17 lei. 

„Eu ofer spre vânzare porci din rasa Pietrean și Pic. Animalele au o greutate cuprinsă între 120 și 180 de kilograme. Am început să vând din ei. Mă înțeleg cu oamenii, se poate oferi și un avans pentru a-i păstra până la Crăciun”, arată Pavel Brumă, tânăr fermier din comuna dâmbovițeană Odobești, conform Adevărul.
  • 2,8 milioane de porci erau crescuți în 2023. 
  • Din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie anual de fiecare român, maximum șapte kilograme provin de la animale crescute în țară. 
  • Ultimele cifre arată că românii consumă tot mai multă carne de porc importată. Doar 20% provine din fermele autohtone, faţă de circa 40% acum 7 ani.  

Legea porcului impune reguli dure crescătorilor români

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu, a spus că legea porcului impune reguli dure crescătorilor. 

„Încă se lucrează la norme, dar sperăm să le avem până la finalul acestei luni. Legea Porcului este o lege care a fost agreată inclusiv de reprezentanţii de la Bruxelles şi ne propunem să combatem pesta porcină africană pe teritoriul României. Deşi nu mai există o limitare în ceea ce priveşte numărul de animale care pot fi crescute în gospodăriile populaţiei, sunt nişte măsuri draconice de biosecuritate care vor trebui respectate de crescătorii de porci", a precizat şeful ANSVSA Alexandru Bociu.

Acesta susţine că pentru a reglementa zona privind despăgubirile acordate crescătorilor de porci a fost cooptat Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICADR), care va furniza săptămânal preţurile din acest sector pentru a nu mai exista discrepanţe între diferite zone ale ţării.

„Un lucru bun pe care l-am reuşit este aducerea unui institut în această ecuaţie, care ne va raporta săptămânal preţurile. Este vorba de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală din subordinea Ministerului Agriculturii. Acesta ne va da săptămânal preţul, pentru că au fost foarte multe discrepanţe, iar auditurile efectuate le-au semnalat de-a lungul timpului.
Întrebarea de ce dăm la Olt, de exemplu, cinci lei şi la Satu Mare 12 lei, era legitimă. Am hotărât ca aceste norme de despăgubire să le transformăm într-un HG şi să mergem cu ele la Guvern pentru a avea o putere mult mai mare. Consider că aceste norme vor intra efectiv în vigoare în luna octombrie, iar toate măsurile incluse în lege ne vor ajuta să limităm răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României", a mai spus preşedintele ANSVSA.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---