Economic Social

Scumpirile aduse de ieftiniri. Cât vor costa pâinea, laptele și carnea după plafonarea TVA de la 1 august

schedule 22 iul. 2023, 08:00

Scumpirile aduse de ieftiniri. Cât vor costa pâinea, laptele și carnea după plafonarea TVA de la 1 august
Foto: Shutterstock

Cu 10 zile înainte să intre în vigoare ieftinirile promise de guvern la 1 august, clienții observă că multe s-au scumpit. Comercianții iau măsuri ca să nu iasă în pierdere, spun economiștii. Iată ce se întâmplă acum cu piața și cât vor costa pâinea, laptele și carnea după plafonarea TVA. 

Scumpiri aduse de ieftiniri

Clienții au observat că în supermarketuri prețurile alimentelor de bază s-au mărit înainte de ieftinirea negociată de Guvernul Ciolacu. De pildă, un litru de ulei care la începutul lunii costa 6 lei, acum se apropie de 7 lei. 

„În general cred că la produsele lactate, ceva la carne, pentru că la legume şi fructe este greu să crească ţinând cont că explodează piaţa noastră astăzi”, a declarat Dragoș Frumosu, sindicat industria alimentară.
„Preţurile au început să crească speculativ înainte de momentul intrării în vigoare a ordonanţei, adică 1 august. Ca să aibă de unde să scadă, fără să fie afectate şi câştiurile retalerilor. E ca Black Friday românesc, în care preţurile se umflă înaintea evenimentului, ca apoi să fie reduse fără un efect real pentru buzunarul clienţilor”, a spus Adrian Negrescu, analist economic, pentru Observator.

Când intră în vigoare plafonarea adaosului comercial

Ordonanța de plafonare a adaosului comercial va intra în vigoare de la data de 1 august. Alimentele de bază, cum ar fi pâinea, laptele, carnea, fructele și legumele se vor ieftini. 

Experții susțin că reducerile nu vor fi mari, ci de cel mult 10%, ceea ce înseamnă zeci de bani sau câțiva lei, în cel mai bun caz. 

Pe de altă parte, trebuie să ne așteptăm și la scumpiri. Marile magazine vor vrea să recupereze pierderea, așa că detergenții, săpunul, pasta de dinți sau produsele pentru curățenie, de exemplu, vor avea prețuri mai mari.

Așadar, ce câștigăm pe o parte, pierdem pe alta. Un coș de cumpărături, după 1 august, ne va costa la fel ca de obicei, dacă nu mai mult. 

Un mare lanț de magazine a redus deja unele prețuri fără să mai aștepte data stabilită de Executiv. Micile magazine de pregătesc și ele. 

Plafonarea adaosului comercial se va aplica trei luni. Reteilerii și procesatorii nu vor avea voie să aplice o cotă mai mare de 20%. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---