Lemnele de foc s-au scumpit în acest an cu 15%
Bătrânii care locuiesc singuri și au pensiile mici au cel mai mult de suferit, deoarece prețul lemnelor de foc se scumpește, iar pensiile lor rămân la fel de mici. Chiar dacă aceștia beneficiază de un ajutor de la stat de 700 de lei, costurile pentru încălzirea pe timp de iarnă depăşesc cu mult bugetul.
Cei mai afectați de această scumpire sunt oamenii de la sate, care folosesc sobele pentru a se încălzi pe timp de iarnă. Bătrânii se plâng că pensiile lor sunt prea mici pentru a-și cumpăra destule lemne pentru a face față sezonului rece.
"Fac economie. Ce să fac?! Ce să fac?! Mai stau şi învelită. Nu ajunge pensia să cumpărăm lemne, nu mai zic de medicamente, totul e scump", spune o femeie.
Prețul unui metru cub de lemne pentru foc începe de la 300 de lei şi poate ajunge la peste 700-800 de lei, în funcţie de calitatea lemnului, potrivit specialiştilor.
Citește și:
Prețul carburanților din România a crescut din nou! Cât costă astăzi litrul de benzină și motorină
Laptele se ieftinește cu 20%, de la 1 Mai, însă doar în anumite condiții
Cât costă un porumb fiert pe litoral. Prețul este de 10 ori mai mare la malul mării
"În schimb, ce am constatat noi este o prediclecţie a populaţiei pentru lemnul de diverse tari. Ceea ce face ca pretul realizat anul trecut,de aproximativ 270 lei pe metru cub, la nouă luni, acum, să avem aproape 300 lei pe metru cub", a precizat Marius Havriş, director Direcţia Silvică Botoşani.
Mulți oameni optează pentru lemnul direct tăiat pentru sobă, chiar dacă preţul este mai mare.
"Un preţ aşa în general adus acasă la client e în jur de vreo 700 de lei tona acum. A fost şi 550-600, dar, având în vedere cu cât ne apropiem de iarnă, lemnele se scumpesc mai tare", a spus Şchiopu Neculai, viceprimarul comunei Coşula.
În anul 2022, în Botoşani, au fost vânduţi 60.000 de metri cubi de lemne, iar în anul 2023, în doar 9 luni, au fost cumpăraţi peste 50.000 de metri cubi de lemne.