Social Economic

Prețul mezelurilor, din ce în ce mai piperat. Care este motivul

schedule 12 iun. 2023, 12:27

Prețul mezelurilor, din ce în ce mai piperat. Care este motivul
Foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Prețul mezelurilor este din ce în ce mai piperat. Dacă odinioară românii luau cât să ajungă, acum au început să cumpere cârnați, salam, mușchi afumat, șuncă sau parizer la suta de grame. Specialiștii din industrie motivează că materia primă s-a scumpit cu 150%. 

Prețul mezelurilor este din ce în ce mai piperat

Tot mai mulți români au început să cumpere mezeluri la bucată sau la suta de grame, din cauza scumpirilor. De exemplu, kilogramul de parizer de porc, considerat cândva mâncarea săracului, se vinde cu 60 de lei. Cel de pui cu 42 de lei, iar parizerul din amestec de carne de porc și vită tot cu atât.

Kilogramul de salam de Sibiu sau babic ajunge și la 135 de lei. Acum, clasicul salam de vară se vinde cu 52 lei kilogramul, kaizerul ajunge la 65 de lei pe kilogram, iar șunca de Praga se vinde cu 75 de lei kilogramul. Prețurile mezelurilor au sărit în aer după ce materia primă folosită pentru produsele din carne s-a scumpit. 

„Carnea de porc lucru, vrac, a crescut cam cu 150% față de aceeași perioadă a anului trecut, deci o creștere foarte mare, neașteptată. În aceeași situație desigur că România, importând 80% din necesarul pentru consum și pentru industria de procesare, prețurile au crescut”, a explicat Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta. 

Experții din industria alimentară prognozează că prețurile cărnii de porc vor continua să crească până la sfârșitul anului. O stagnare a scumpirilor vom putea vedea tocmai de anul viitor. 

Inflația coboară, scumpirile rămân. Topul celor mai mari scumpiri la alimente din ultimele luni

Zahărul, untul, cartofii, margarina, ouăle, laptele și telemeaua de vacă sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimele luni, chiar dacă rata inflației a arătat o scădere consistentă

Produsele enumerate mai sus s-au scumpit cu 28% sau chiar 58%, în cazul zahărului. Ceea ce a tras în jos media prețurilor au fost combustibilii și prețurile medicamentelor, arată datele INS. 

Deși inflația scade, asta nu înseamnă că prețurile scad la rândul lor, ci doar că ele cresc mai lent. Iar salariile, chiar dacă au crescut cu o viteză ridicată (peste 13%), nu țin pasul cu creșterea accelerată a prețurilor și accentuează senzația de disconfort financiar. 

Pe lângă inflația generată „local”, România importă inflație din afară, mai ales din țările cu care avem deficite comerciale mari și în care scumpirile sunt mai mari decât în România. 

„Uitați-vă la deficitul pe care îl avem cu Germania sau cu Ungaria! Veți vedea cât de multă inflație importăm de acolo”, a atras atenția președintele INS Tudorel Andrei. 

Totodată, România exportă, la rândul ei, inflație în state ca Regatul Unit (cu care avem excedent comercial iar inflația „românească” e deasupra celei britanice), în Republica Moldova, în SUA sau în Franța. Lista este lungă și include și Maroc, Japonia, Norvegia, Gibraltar și celelalte teritorii cu care avem excedent comercial și unde inflația este mai mică decât la noi. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---