Economic

Vremea extremă scumpește polițele de asigurare pentru case din luna noiembrie. Cât va crește prețul unei asigurări de 100 de lei

schedule 20 sept. 2023, 08:43

Vremea extremă scumpește polițele de asigurare pentru case din luna noiembrie. Cât va crește prețul unei asigurări de 100 de lei
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock

Vremea extremă și catastrofele din lume scumpesc polițele de asigurare pentru case. Cum riscurile de producere a unor evenimente neprevăzute sunt tot mai mari, firmele de asigurări vor să aibă fonduri suplimentare pentru a acoperi daunele, așa că vor cere mai mulți bani clienților. Astfel, asigurările obligatorii, cât și cele facultative, se vor scumpi din luna noiembrie. 

Polițele de asigurare pentru case, mai scumpe din luna noiembrie

Din noiembrie, se scumpesc asigurările obligatorii pentru case. Este vorba despre acele polițe care acoperă riscul de cutremur, inundații sau alunecări de teren. Drept urmare, dacă acum o poliță este 100 de lei, din noiembrie va fi 130 de lei. 

Nici asigurările facultative nu au scăpat „neatinse”. De exemplu, pentru o locuință din Ilfov, unde suma asigurată este de o sută de mii de euro, în 2022 plăteam o poliță de 98 de euro, care acum a ajuns la 110 euro. 

„Companiile de asigurări şi-au ajustat tarifele odată cu inflaţia, pentru că în cazul unui eveniment major asigurătorul trebuie să aducă construcţia la starea iniţială. Pleacă, în primul rând, de la suma asigurată. Se ajutează cu judeţul unde avem amplasată acea locuinţă, anul construcţiei, numărul de membri. Şi inflaţia”, a transmis Marius Constantinescu, broker de asigurări, pentru Observator.
„Creşterea numărului de catastrofe şi a valorii asigurate de către asigurători şi reasigurători va creşte şi preţul reasigurării. Preţul reasigurării este legat de numărul de catastrofe. Companiile de asigurare, pentru partea de riscuri catastrofale, e posibil să plătească mai mulţi bani”, a explicat Sergiu Costache, expert asigurări, pentru sursa citată. 

Peste 1,6 milioane de români aleg, anual, o asigurare facultativă

Dintre aceștia, câteva sute de mii sunt obligați de bănci să o facă, atunci când merg să ia un credit. Chiar și așa, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de imobile asigurate, adică doar 20%. Motivul? Asigurarea este obligatorie, dar nu există penalizări pentru că nu te asiguri. 

Prețurile asigurările facultative încep de la câteva zeci de euro și ajung până la câteva sute de euro. Asigurarea facultativă acoperă riscurile de bază, cum ar fi un incendiu sau o explozie în locuință, dar ne protejează și bunurile care s-ar putea distruge sau despăgubirile către un vecin, în cazul în care a fost afectat. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---