Meteo

Localitatea izolată complet de zăpadă. Se află la doar un kilometru de E85

schedule 10 ian. 2024, 07:37

Localitatea izolată complet de zăpadă. Se află la doar un kilometru de E85
Foto: LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO

A fost o noapte de viscol furios, cu ger, mașini îngropate în zăpadă și oameni îngroziți. Așa au arătat ultimele 48 de ore în Moldova. Drumarii au muncit continuu, dar în zadar. Ambulanțele abia și-au făcut loc prin nămeți, iar în unele cazuri n-au mai răzbit deloc, aproape toate școlile au fost închise și multe automobile de aprovizionare nu au putut să ajungă la magazine. Aseară a fost și mai rău, căci termometrele au arătat -21 de grade Celsius. 

Furtuna de zăpadă a adus vânt puternic și ninsoare abundentă în 14 județe din estul țării, aflate sub cod galben de viscol. Peste 650 de școli din opt județe au fost închise. În Moldova, drumurile, căile ferate și aeroporturile au fost blocate de vremea rea.

Localitatea Haret este izolată încă de luni, chiar dacă se află la doar un kilometru de E85. Casele sunt acoperite de zăpada de peste doi metri înălțime. „În sat, în pădure, cred că nu reuşesc. Se pune la loc, să ştiţi. O viscoleşte din câmp şi o bagă înapoi”, spune Viorel Tuchilu, șofer utilaj deszăpezire, pentru Observator

„Am avut-o (n.r. zăpada) jumătate de metru, un metru în uşă”, povestește un sătean. Întrebat cam cât a muncit ca să-şi facă o cale de acces, acesta răspuns: „2-3 ore aşa, o cărare de trecut”.

Val de accidente pe șosea

Vremea extremă a provocat un val de accidente pe șosele. Două mașini s-au ciocnit puternic după ce un șofer a forțat o depășire pe drumul plin de gheață dintre județele Vrancea și Galați. 

Viscolul a dus la situații de criză. În Vaslui, ambulanțele nu au putut să ajungă la bolnavi. O femeie a născut acasă, asistată de medicii sosiți cu ajutorul unui utilaj de deszăpezire. Bebelușul a fost dus apoi în brațe jumătate de kilometri până la salvare. Altă gravidă a așteptat patru ore, în travaliu, să vină ambulanța, apoi cu greu a ajuns la maternitate. 

„Drumul, în schimb, era destul de greu, cu zăpadă abundentă depusă pe carosabil. Înaintarea s-a făcut cu dificultate, iar la intrarea în localitatea Vutcani drumul era blocat de o maşină care rămăseseră în mijlocul drumului”, a declarat Daniel Ungureanu, SAJ Vaslui.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---