Meteo

Ciclonul polar a ajuns în România: drumuri blocate de zăpezi, școli închise și zboruri anulate

schedule 09 ian. 2024, 06:41

Ciclonul polar a ajuns în România: drumuri blocate de zăpezi, școli închise și zboruri anulate
Foto: ROMPRES / Foto

Ciclonul polar care a lovit Europa a ajuns și în România. Bilanțul primelor 12 ore de vreme extremă în țara noastră arată astfel: drumuri blocate de zăpezi, școli închise și zboruri anulate. 14 județe din estul teritoriului sunt încă sub cod galben de viscol și ger, avertizare valabilă până marți dimineață. Vântul va ajunge la aproape 100 km/h, iar temperaturile la -20 de grade Celsius. 

Ciclonul polar a ajuns în România. Vremea rea face ravagii în țară

Mii de elevi din judeţele Iaşi şi Neamţ stau acasă marți. Autoritățile au decis să închidă unitățile de învățământ din zonele unde viscolul ar putea bloca drumurile. Furtuna de zăpadă a afectat și traficul aerian. Două avioane cu aproape 400 de oameni la bord au fost redirecționate de la Iași la Suceava. Nouă zboruri au fost anulate la Iași și București. 

La Galați, rafalele de vânt au răsturnat un microbuz cu 17 oameni care mergeau de la București la Chișinău. De altfel, mulți șoferi au avut probleme din cauza vremii. Pe drumurile din estul țării, multe mașini au ieșit de pe carosabil. Gheața, ascunsă sub zăpadă, a fost inamicul conducătorilor auto. 

Și în Vrancea vremea extremă a adus probleme. O dubă abandonată pe șosea a blocat utilajele de deszăpezire și o ambulanță. Viscolul a închis șosele județene și naționale. Pe drumurile din apropiere de Adjud nu s-a putut trece. Cel puțin cinci mașini au derapat și au ajuns în șanț, pe o distanță de doar câțiva kilometri. 

„Zăpada e undeva la un metru, dar vizibiliatea e redusă. Deci nu se vede mai nimic”, a spus Adrian Roman, șofer utilaj deszăpezire, pentru Observator

În Oltenia, în schimb, iarna s-a instalat doar în zona montană, unde ninge abundent de mai bine de 12 ore. La București, frigul a fost mai degrabă problema, nu zăpada. 

În general, minimele negative sunt între cuprinse -16 și -6 grade Celsius, cele mai mici valori fiind înregistrate în estul Transilvaniei. Dar astăzi, mâine și poimâine vorbim de ger în prima parte a zilei, în general în partea nordică a țării. În mod normal, ar trebui să avem valori cuprinse în general între -3 și 5 grade Celsius.

Frigul se intensifică

Astăzi, frigul se intensifică. Temperaturile vor fi sub pragul înghețului inclusiv pe timpul zilei, în aproape toată țara, în timp ce noaptea gerul va cuprinde aproape toate regiunile. În Transilvania și Moldova se vor înregistra chiar -20 de grade Celsius. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---