Meteo

Ciclonul mediteranean aduce vremea rea în România: mută furtunile de la vest la est, în weekend. Zonele afectate

schedule 16 iun. 2023, 08:55

Ciclonul mediteranean aduce vremea rea în România: mută furtunile de la vest la est, în weekend. Zonele afectate
Foto: Shutterstock

Vestul României este răvășit în urma furtunilor violente. În mai multe localități din Gorj a plouat în câteva ore cât pentru câteva săptămâni, iar ciclonul mediteranean mută furtunile de la vest la est, în weekend. Zonele care vor fi lovite de urgie. 

Ciclon mediteranean în România: zonele care vor fi lovite în weekend

Ciclonul foarte activ acum în Marea Mediterană şi care continuă să aducă ploi în jumătatea de vest a României se va deplasa în weekend peste Marea Neagră. Drept urmare, furtunile se vor muta treptat către estul țării, așa că, la finalul acestei săptămâni, vremea va deveni instabilă în regiunile din jumătatea de est. De altfel, vremea va fi destul de capricioasă și săptămâna viitoare. 

Zilele trecute, în satul Runcurel, apa scoasă din Cariera Jilţ a inundat curţile oamenilor din zonă. În cea mai mare carieră de cărbune din ţară, angajaţii au mers cu barca să verifice utilajele scufundate. Întreaga carieră s-a transformat într-un lac imens.  

A plouat abundent și în Mehedinți, unde viitura a adus zeci de peturi pe șosea, iar pasajul de pe DN 67 a fost inundat. Patru județe din vest se află în continuare sub cod portocaliu de ploi, iar riscul de inundații rămâne crescut. Până vineri, la prânz, și zona Olteniei va fi sub cod galben de furtuni. 

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

  • Interval de valabilitate: 15 iunie, ora 21 – 16 iunie, ora 12
  • Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
  • Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Carpații Occidentali și Meridionali, în Oltenia și vestul Transilvaniei. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

COD PORTOCALIU

  • Interval de valabilitate: 15 iunie, ora 21 – 16 iunie, ora 12
  • Fenomene vizate:averse torențiale, cantități însemnate
  • Zone afectate: județul Caraș-Severin și zona de munte a județelor Mehedinți, Gorj, Alba și Hunedoara

În județul Caraș-Severin și în zona de munte a județelor Mehedinți, Gorj, Alba și Hunedoara vor fi averse torențiale și mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp, potrivit ANM.

Foto: meteoromania.ro

Vânt puternic și inundații și în vestul Europei 

Un ciclon mediteranean a provocat haos în Spania şi în Franţa. Furtuna a adus vânt puternic în oraşul spaniol Albacete. În Alicante, au căzut 25 de litri de apă în 20 de minute și mai multe orașe au fost inundate, iar în sudul Franței rafalele violente de vânt au pus la pământ zeci de copaci. 

Furtuna a fost însoțită de grindină și ploi torențiale, care au inundat mai multe drumuri. Pompierii au fost chemați la peste 100 de intervenții. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---