Meteo

Vreme extremă pe litoral. Fenomen rar, în mijlocul verii: cum a ajuns apa la 13 grade Celsius

schedule 28 iul. 2023, 07:19

Vreme extremă pe litoral. Fenomen rar, în mijlocul verii: cum a ajuns apa la 13 grade Celsius
Foto: Dan Mihaescu/Agerpres

Joi, turiștii au avut parte de o zi de primăvară pe litoralul românesc, după ce miercuri a fost cod roșu de caniculă. 13 grade Celsius a avut apa mării, iar temperatura aerului a scăzut cu 10 grade Celsius peste noapte. Cerul a fost întunecat, a plouat, iar vântul a răscolit valurile mării. 

Fenomen rar, în mijlocul verii, pe litoral: cum a ajuns apa la 13 grade Celsius

Vremea s-a schimbat peste noapte în toate stațiunile de la malul mării. Miercuri, la ora 17, erau 28 de grade Celsius, dar se resimțeau 43, iar aerul era fierbinte. 

Joi, la aceeași oră, termometrele arătau 19 grade Celsius, iar din cauza ploilor și a vântului puternic s-au resimțit 17 grade Celsius. 

Apa mării s-a răcit și ea din cauza acestui fenomen rar întâlnit și a avut 13 grade Celsius, temperatură potrivită pentru luna martie. 

De vină a fost vântul, care a bătut în sens invers faţă de mişcarea mării. Rafelele de peste 60 de kilometri pe oră, combinate cu nişte curenţi violenţi, au adus la suprafaţă apa de la fund, care era rece. 

„E înfundată apa caldă, ce are tendinţa să se stratifice, şi scoasă la suprafaţă o apă rece nutritivă, bogată în nutrienţi, bogată în mici vietăţi acvatice ce hrănesc populaţia piscicolă”, a explicat Adrian Bîbă, doctor în științe, pentru Observator.
„În următoarele două, trei zile s-ar părea că se menţine acest trend. Chiar dacă vântul va fi mai scăzut în intensitate, va menţine această tendinţă uşoară de upwelling şi apa va fi în continuare rece”, a spus Florin Timofte, cercetător științific. 

Dar vin vești bune pentru cei care au ales litoralul românesc drept destinație de vacanță: în weekend se face din nou cald, 30 de grade Celsius. 

„Însă pe măsură ce ne apropiem de orele serii, orele nopţii, temperaturile vor scădea chiar semnificativ. Astfel de fenomene sunt normale, mai ales pe parcursul lunii iulie pentru că, pe de o parte, luna iulie, statistic vorbind, este cea mai caldă lună din an dar totodată pot apărea astfel de fenomene de instabilitate, fenomene care uneori pot într-adevăr să aibă şi un caracter destul de violent, cum a fost şi ieri şi cum ne vom confrunta şi astăzi în continuare, însă sunt episoade foarte scurte pentru maxim o oră, cel mult 3 ore în care se pot manifesta într-o anumită zonă”, a transmis meteorologul ANM Oana Păduraru. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---