Social

Vremea anormală dă peste cap natura. Localnicii au ieșit în grădini pentru a se mira de fenomenul rar din mijlocul toamnei

schedule 20 oct. 2023, 08:08

Vremea anormală dă peste cap natura. Localnicii au ieșit în grădini pentru a se mira de fenomenul rar din mijlocul toamnei
Foto: Captura video Gradina Max/YT

Vremea complet anormală a debusolat și omul, și natura. Joi dimineață, în Transilvania aveam minus 10 grade Celsius, iar sâmbătă vor fi 33 de grade în termometrele din sudul țării. Astfel, la mijlocul toamnei, pomii fructiferi au înflorit din nou ca primăvara și există riscul să nu mai rodească la anul. 

Fenomenul rar din mijlocul toamnei

Joi, 19 octombrie, a fost prima noapte geroasă din acest sezon. Localnicii din Miercurea Ciuc și-au pus hainele groase de dimineață, afară fiind minus 10 grade Celsius, dar la prânz au transpirat de cald. 

Record de temperaturi negative s-a înregistrat și la Joseni, minus 6 grade Celsius, dar și în Făgăraș, minus 5 grade Celsius. Dacă în Transilvania a fost ger, în Oltenia au început să înflorească pomii fructiferi din cauza căldurii. Localnicii, care se pregăteau, ca de obicei în această perioadă, să spargă lemne pentru iarnă, s-au mirat de fenomen. 

Vișinii și cireșii dau semne că nu înțeleg ce se întâmplă cu vremea. E și normal. Suntem în prag de iarnă, dar în termometre, la prânz, sunt 20 de grade Celsius. Vremea caldă a dat peste cap pomii, care au înflorit a doua oară în acest an.

Asfel de fenomene sunt rare, spun inginerii horticoli. Și deși pe ramuri au apărut fructe, ele nu vor ajunge, însă, la maturitate. 

„Aceşti muguri, aflaţi în stare latentă, au intrat după o perioadă de secetă în activitate, s-au redeschis şi au dat aceste flori. Odată cu apariţia temperaturilor scăzute o să cadă. Deci n-o să avem o a doua recoltă”, a explicat Ion Călinoiu, inginer horticol, pentru Observator

Temperaturile vor mai crește

Valorile termice vor mai crește treptat până la finalul săptămânii. În weekend, la mare, o să avem nevoie de protecție solară mare dacă vrem să ne plimbăm pe faleză sau să ne adăugăm pe piele un bronz târziu. 

Aici vor fi temperaturi de până la 30 de grade Celsius, duble față de aceeași perioadă a anului trecut. Deci, va fi vreme de plajă, însă nu și de baie, căci apa mării va avea 17 grade Celsius.

33 de grade vor fi în Lunca Dunării

Specialiștii meteo anunță că vom avea recorduri de temperatură în cea mai mare parte a țării. Termometrele vor arăta chiar și 33 de grade Celsius la umbră în Lunca Dunării, dar vor fi peste 30 de grade inclusiv în nordul Moldovei.

Valul de căldură din zona României va face ca și nopție să fie anormal de calde, iar temperaturile dimineții din cea mai mare parte a teritoriului ar trebui să se înregistreze, de fapt, la amiază.

Vremea va fi nefiresc de caldă şi săptămâna viitoare. În sudul ţării vor fi temperaturi potrivite în sezonul cald, de peste 25 de grade Celsius.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---