Vremea se schimbă brusc. Cât mai stă deasupra României vortexul polar
La peste 2500 de metri altitudine, pe Vârful Omu, vântul a bătut cu 100 de km pe oră. Luni, la 8 dimineața, termometrul arăta minus 13 grade Celsius, dar viscolul aproape că a dublat senzația de frig.
La Bâlea Lac au fost minus 11 grade Celsius, iar peste noapte s-au adunat 20 de centimetri de zăpadă. Și pe Transfăgărășan a nins, așa că drumarii au scos pe traseu utilajele de deszăpezire. Un strat de zăpadă de 10 centimetri a acoperit drumul.
Peisaj de iarnă este și în Munții Parâng. Cea mai înaltă șosea din România încă e deschisă pentru turiști, dar recomandarea drumarilor e ca mașinile să fie echipate cu anvelope de iarnă.
Pe Transalpina au fost, de asemenea, puține grade în termometru, iar vântul puternic a făcut ca temperatura resimțită să fie și mai scăzută. S-a depus și un strat de zăpadă de câțiva centimetri, astfel că drumarii au intervenit cu utilajele pentru ca șoseaua să rămână deschisă.
Citește și:
Vremea anormală dă peste cap natura. Fenomenul rar din mijlocul toamnei
Oana Lis, despre începuturile relației cu Viorel Lis
Anamaria Prodan, detalii neașteptate despre despărțirea de Laurențiu Reghecampf
„S-a acţionat cu material antiderapant şi chiar pe anumite porţiuni cu lama am fost nevoiţi să acţionăm. Sectorul de drum va rămâne deschis pentru că prognozele meteo ne arată o încălzire a vremii”, a transmis Cristi Tudor, DRDP Craiova.
În Bucovina, câteva ore de ninsoare au adunat 5 centimetri de zăpadă. Şi în Capitală anotimpul s-a schimbat peste noapte; a ploua și a fost frig.
Schimbarea vremii a fost cauzată de un aer polar venit din nordul Europei. Situația se va schimba, însă, rapid în următoarele zile. Spre finalul săptămânii vor fi din nou temperaturi ca de vară în aproape toată țara.