Politic

România, încă o amânare Schengen. Subiectul nu se află pe agenda viitorului Consiliu JAI

schedule 07 iun. 2023, 10:07

România, încă o amânare Schengen. Subiectul nu se află pe agenda viitorului Consiliu JAI
Foto: Mircea Moira/Shutterstock

Aderarea României la Schengen primește încă o amânare. Subiectul nici nu se află pe lista viitorului Consiliu pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) care se va desfășura sub președinția Suediei.  

România primește încă o amânare Schengen

Comisia Europeană s-a angajat că va face tot ce îi stă în putinţă să intrăm în Schengen în cursul anului 2023. Membrii JAI vor discuta, în schimb, despre strategia cu privire la libera circulație în următoarele 12 luni. 

Europarlamentarii români spun că este foarte clar că singura noastră posibilitate de a adera este să câștigăm un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Spania va prelua președinția JAI din 1 iulie.

Pe 8 decembrie 2022, Austria și-a folosit dreptul de veto și a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Cancelarul Karl Nehammer a invocat atunci numărul mare de imigranți ilegali care nu sunt înregistrați și care ajung în Europa Centrală, chiar dacă România, ca și Bulgaria și Croația, au fost certificate în 2022 de Comisia Europeană că este gata pentru Schengen, după mulți ani de pregătiri. 

Preşedintele Germaniei: „Suntem de multă vreme de părere că locul României este în Schengen”

Germania este „de multă vreme de părere că locul României este în Spaţiul Schengen”, a declarat, în mai, preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Klaus Iohannis. 

Oficialul străin se afla în vizită de stat în România, pe care a descris-o drept „o vizită la prieteni”. Cât despre aderarea țării noastre la Schengen, el a asigurat că Germania va susține demersul. Totodată, s-a referit la actuala situație de securitate, în contextul războiului din Ucraina. 

„Unitatea noastră este un atu în aceste vremuri ale provocărilor, aşa cum nu a fost niciodată în ultimele decenii. Vom face faţă împreună acestor provocări" a afirmat preşedintele german, potrivit traducerii oficiale”, a spus Frank-Walter Steinmeier. 

Acesta a lăudat modul în care România a primit cetăţenii ucraineni care au fugit din calea războiului şi gestionarea tranzitului de cereale din Ucraina.

El a evocat şi lupta cetăţenilor români împotriva comunismului. „România este o ţară cu o mare cultură, cu o istorie bogată”, a punctat Frank-Walter Steinmeier.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---