Discuții la Bruxelles despre viitorul României în Schengen
Astăzi începe poate cea mai importantă discuție a Consiliului JAI la Bruxelles: îndeplinirea condițiilor României și Bulgariei pentru aderarea la spațiul de liberă circulație.
A mai avut Bulgaria un control pentru îndeplinirea acestor condiții și, probabil, astăzi, vor fi prezentate concluziile în urma controlului. De altfel, aceasta este prima discuție pe agenda miniștrilor Afacerilor de Interne, discuție care nu se va termina încă cu un vot, conform surselor Observator.
Rămâne de văzut dacă se va schimba ceva în urma a ceea ce se va discuta la Bruxelles. Despre aderarea României la spațiul Schengen s-a vorbit mult în ultimul an, mai ales că țara noastră a îndeplinit toate condițiile necesare.
Citește și:
România și Grecia, discuții despre Schengen
Ursula von der Leyen, candidat unic la șefia Comisiei Europene
În luna decembrie a anului 2022, ne-am lovit de veto-ul Austriei, care a împiedicat intrarea noastră în Schengen. Și Bulgaria a fost oprită, dar de Olanda, pentru că Olanda a spus „da” doar pentru noi, nu și pentru vecini. Deci, votul fiind dat la pachet, niciuna dintre cele două teritorii nu a intrat în Schengen.
Până acum, poziția Austriei a rămas neschimbată. Viena spunea, în mai multe rânduri, atât prin cancelarul Nehammer, cât și prin ministrul austriac de Interne, că nu este momentul ca Schengen să fie extins și că nu funcționează așa cum trebuie acum, prin urmare nu putem vorbi despre o extindere, chiar dacă România este susţinută de mai multe state din Uniunea Europeană, de Comisia Europeană, de Parlamentul European, pentru că a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a intră în Schengen, nu de anul acesta ci de foarte mulţi ani în urmă.
Citește și:
România și Bulgaria au șanse mari să intre în Schengen în 2023
Ciolacu, mesaj cu ocazia Zilei Imnului Național al României: „Deşteaptă-te române!”
Optimismul neașteptat al lui Stanciu de la eMAG privind viitorul României
Dar sunt câteva scenarii pe masa Consiliului JAI în acest moment. Europarlamentarii vorbesc despre un vot tacit al ambasadorilor care mai apoi să fie validat în Consiliul de miniștri, ca această problemă, pe de altă parte, să fie împinsă la nivel politic, să fie dat un vot în Consiliul European sau să fie oranizat un consiliu extraordinar al JAI spre finalul lui decembrie. Atunci, Olanda va avea un guvern format în urma alegerilor și poate că până la acel moment Austria să își schimbe părerea.