Promisiunile PSD-PNL curg înainte de rocadă: salarii de minimum 500 de euro pentru părinți și tinerii sub 26 de ani

schedule 18 mai 2023, 09:05

Promisiunile PSD-PNL curg înainte de rocadă: salarii de minimum 500 de euro pentru părinți și tinerii sub 26 de ani
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Miercuri, cei trei șefi de partide au discutat despre un Guvern mai suplu, dar și despre cum vor fi împărțite funcțiile odată cu rotativa guvernamentală. Președintele Klaus Iohannis a transmis că nu se implică în negocieri, dar le-a cerut grupurilor politice „să se rotească” mai repede. Până când lucrurile se vor concretiza, însă, promisiunile PSD și PNL curg. Înainte de rocadă, au vorbit despre salarii de minimum 500 de euro pentru părinți și tinerii sub 26 de ani. 

PSD-PNL, promisiuni înainte de rocadă

Se vehiculează nume, se vehiculează noi vești despre ministere. Iar după ce au crescut numărul ministerelor, liderii coaliției de guvernare se gândesc acum la un Executiv comprimat, poate cel mai simplu din câte au existat vreodată. Miercuri, au intrat în peisaj oamenii președintelui.

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, girat de Cotroceni, ar fi propunerea PNL pentru Finanțe. Tot aici sunt posibile alte două nume: Alexandru Nazare, care a mai lucrat în minister, și Sebastian Burduja, actual șef la Digitalizare. 

„Nu e o negociere la care să participe președintele statului. Așteptarea mea e ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României. 

Ministerul Transporturilor este un alt portofoliu intens disputat. PSD l-ar putea păstra, dacă cedează ceva. Mai mult, se aude că în viitorul Executiv, UDMR ar putea rămâne cu un singur minister. Surse politice au devoalat că Ministerul Sportului ar putea fi comasat cu Ministerul Familiei. 

„Dacă pot să îmi continui proiectele ar fi foarte bine. Dacă se va lua altă decizie o voi accepta. Aşa e în politică, azi eşti sus, mâine nu mai eşti acolo”, a spus Gabriela Firea, ministrul Familiei.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului s-ar putea împărţi între alte două ministere: antreprenorii să treacă la ministerul economiei, iar Turismul se divide între Economie şi Externe. 

„Este absolut necesar să diminuăm numărul ministerelor, agenţiilor. Diminuarea va fi una semnificativ. Poate chiar va fi un Guvern cu cel mai mic număr de ministere de până acum”, Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL.
„E multă ipocrizie aici. După un an în care ai umflat aparatul bugetar, vii acum şi spui că de fapt e o problemă. Este ca şi cum Marcel Ciolacu a dat foc casei şi vine acum şi spune că o sting eu”, Florin Cîțu, senator PNL.

Partidele din coaliție își iau angajamente mari înainte de rotativa guvernamentală 

PSD spune că niciun părinte angajat nu va câştiga mai puţin de 500 de euro net, iar pentru tinerii sub 26 de ani este pregătită aceeași măsură. Pentru un milion și jumătate de angajați, angajamentul este să aibă salariu net de o mie de euro. 

PNL promite, de asemenea, creșterea salariului minim, iar contractele part-time să fie impozitate la numărul de ore lucrate. Liberalii vor și ca pensiile până în trei mii de lei să nu fie impozitate. 

Cât despre USR, acesta acuză guvernarea de dezastru economic. „Singurul plan pe care-l are Ciolacu și cu Ciucă este continuarea inflației și creșterea prețurilor”, a afirmat Cătălin Drulă, președintele USR. 

Negocierile în coaliţie continuă şi azi. În data de 26 mai vom şti cum va arăta Guvernul Ciolacu, iar pe 1 iunie va fi învestit noul premier. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---