Politic

Guvern nou, promisiuni vechi. Ce planuri are Cabinetul Ciolacu: „O viziune pentru națiune”

schedule 16 iun. 2023, 08:36

Guvern nou, promisiuni vechi. Ce planuri are Cabinetul Ciolacu: „O viziune pentru națiune”
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Guvernul Ciolacu a fost învestit, joi, cu 290 de voturi din 385 exprimate, 95 împotrivă și nicio abținere. Noul început vine, însă, cu o serie lungă de promisiuni, pe care parca le-am mai auzit cândva. Pentru că acestea nu costă. În prima ședință a noului Cabinet, Ciolacu și miniștrii săi au promis că vor aduce inflația la o singură cifră, vor scădea prețurile la alimentele de bază și vor crește salariile. Premierul a vorbit despre un plan bine creionat, „o viziune pentru națiune”. 

Promisiunile Guvernului Ciolacu

În prima ședință a noului Executiv au curs promisiunile. „Am dat colegilor mei primele drafturi de ordonanțe. Reducerea prețurilor la alimente de baza, sprijinirea procesării de alimente, schema de susținere a industriei materialelor de construcţii, plus introducerea energiei verzi în firmele agricole”, a declarat Marcel Ciolacu. 

„Alături de acest demers avem alte măsuri ţintite, pentru a susţine agricultura, construcţiile şi energia”, a continuat acesta. 

Noul ministru al Economiei, Radu Oprea, este convins că Produsul Intern Brut va crește și promite noi locuri de muncă, dar și salarii pe măsură. 

„Ne propunem să redresăm, să echilibrăm balanţa comercială, prin a produce cât mai multe materiale de construcții în România. Ne propunem să mai creem cel puţin 20 de mii de locuri de muncă noi”, Radu Oprea, ministrul Economiei.


Prim-ministrul ciolacu și miniștrii săi promit și că vor aduce inflația la un prag normal, iar prețurile vor sădea. „Una dintre primele cauze care au generat inflaţia a fost tocmai aceasta a precarităţii lanţurilor de aprovizionare. Mai multă producţie în România înseamnă competiție mai mare şi va însemna preţuri scăzute. Deci inflaţia se va diminua”, Radu Oprea, ministrul Economiei. 

Modificări importante la legea salarizării

„Oamenii să simtă asta în preţurile unor produse de bază”, Marcel Ciolacu, premierul României. 

„Ţinta de reducere a inflaţiei este un alt obiectiv important pe care Guvernul României şi l-a propus, iar aici, fiind vorba de un mix de politici monetare şi politică fiscală. Probabil săptămâna viitoare, vom avea întâlnirea inclusiv cu Banca Naţională a României”, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. 

Marcel Ciolacu a anunțat și modificări importante la legea salarizării, dar și în economie. El a lansat un avertisment pentru angajații de la stat. 

„Statul român nu mai poate plăti, doar pentru ca bugetarii să vină la birou. Avem de livrat ţinte şi jaloane din PNNR şi nu putem rata nimic. Pensiile speciale, legea salarizării şi managementul companiilor de stat. Mandatul acestui guvern este despre reforme şi economii”, Marrcel Ciolacu, premierul României. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---